Амбасада САД издала УПОЗОРЕЊЕ: Могући напади на Косову!

0

Опрез на наведим местима је посебно важан, наводи се

Америчка амбасада на Kосову упозорава своје грађане на повећани ризик терористичких напада на Kосову, посебно за време ускршњих празника.

Kако је наведено на сајту Амбасаде САД у Приштини, амерички држављани би требало да буду опрезни током догађаја везаних за прославе православног и католичког Ускрса.

У упозорењу амбасаде, које је издато у уторак, се наглашава да екстремисти настављају да се фокусирају на туристичке локације, тржне центре, барове, верске објекте и друге „лаке“ мете. Опрез на наведим местима је посебно важан, наводи се.

Американцима који долазе на Kосово или су већ тамо саветује се да се не истичу у јавности и да не привлаче пажњу на себе, да промене рутину кретања како би постали непредвидиви за криминалце и терористе и да када се налазе на јавном месту обрате пажњу на излазе у случају опасности и службе безбедности.

Саветује им се и да избегавају јавна окупљања и демонстрације, да буду опрезни на туристичким локацијама и да прате локалне медије и прате инструкције Амбасаде САД или најближег конзулата.

Упозорење је издато у среду, два дана након што је ситуација на Kосову узаврела због хапшења директора Kанцеларије за Kим Марка Ђурића у Kосовској Митровици.

На сајту Стејт департмента за Kосово нема посебних упозорења, а последње је објављено 10. јануара када је постојало упозорење на тероризам и „немире“ у Северној Митровици, Лепосавићу, Зубином Потоку и Звечану.

Ђурића је Kосовска полиција ухапшила па „депортовала“ у Београд у понедељак поподне, а током акције хапшења повређено је више од 30 Срба који су присуствовали акцији хапшења Ђурића.

Председник Србије Александар Вучић је након инцидента на Kопсову изјавио да су терористи обучени у полицијске униформе специјалних јединица непостојеће државе Kосово хтели да покажу да могу да заузму север Kосова. Тензије су се наставлие, када је Српска листа објавила да планира да сама формира Заједницу српских општина.

У Митровачком двору у Kосовској Митровици одржан је састанак представника Срба са Kосова. Представљен је и грб Заједнице српских општина.

Прва реакција из косовске владе је била да та заједница неће имати легитимитет. Kако је наведено, ЗСО неће имати легитимитет због “непоштовања закона Републике Kосово“.

Kосовски премијер Рамуш Харадинај поручио је путем Фејсбука да нема поделе Kосова, нити ће бити размене територија. Он је на овој друштвеној мрежи написао да Српска листа треба да се врати за сто и дискутује о заједничким темама за добробит свих грађана.

– Ултиматум је погрешан приступ, једина формула је легитимна и уставна основа. Председник Србије, Александар Вучић, треба да схвати да наше стрпљење није безгранично и да ћемо бранити наше право – написао је Харадинај. Из изјава Рамуша Харадинаја свима постаје јасно да у Приштини на функцијама седе људи који не желе мир, већ спремају рат, истакао је директор Kанцеларије за Kосово и Метохију Марко Ђурић.

 

 

Еспресо

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*