Амбасада САД: Тешко је схватити да нико од оптужених за паљење амбасаде није осуђен на затвор

0

Америчка амбасада у Београду изразила је данас чуђење што у судском процесу за паљење амбасаде САД у Београду, 2008. године, нико од оптужених није осуђен на затворску казну, саопштивши да подржава владавину права и тражи да правда буде задовољена у овом случају.

„Тешко је схватити да је било потребно девет година да би се стигло до пресуде у случају који је повезан са имовинском штетом од скоро пола милиона долара и са смрћу једне особе, а да је коначни исход да ниједан од седморо оптужених, од који је четворо у присуству правних заступника признало да су учествовали у озбиљном прекршају, није осуђен на затворску казну“, наводи се у саопштењу поводом данашње пресуде Вишег суда у Београду.

У саопштењу се додаје да је „према међународном праву, земља домаћин одговорна да штити страна дипломатска представништва“ а да се „српска полиција повукла са својих уобичајених пунктова у близини Амбасаде САД, само неколико тренутака пре напада“.

„Они који су одговорни за тај корак никада нису за то одговарали, и напомињемо да се још увек не поступа по случају који је Тужилаштво поднело против пет оптужених полицијских официра у мају“, додаје се у саопштењу.

Виши суд у Београду данас је четворицу оптужених за паљење Амбасаде САД у Београду 2008, током протеста због проглашења независности Косова, осудио на условне казне затвора, док је тројицу оптужених ослободио.

На шест месеци затвора, условно на две године, осуђени су Драган Маринков, Дејан Вучковић и Марко Новитовић, док је Милан Томас осуђен на пет месеци затвора, условно на две године.

Ђорђе Томин, Никола Косановић и Филип Бацковић ослобођени су оптужбе.

Тужилаштво је теретило оптужене да су испред тадашње зграде Амбасаде САД у Улици кнеза Милоша, у центру Београда, изазвали опасност за живот људи и имовину, пошто су после митинга организовано дошли и гађали зграду каменицама, бакљама и другим предметима, и изазвали пожар.

Условне осуде изречене су јер је суд ценио то што су осуђени младе особе и што је протекло манго времена од када су учинили кривично дело, а да судски процес није био одужен због њих.

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*