Амбасада САД у Сарајеву: Нема паралеле између Републике Српске и Косова

0

Не постоје паралеле између Републике Српске и Косова, а САД су у потпуности посвећене суверенитету и територијалном интегритету БиХ, поручују из Канцеларије за односе са јавношћу Амбасаде САД у Сарајеву на молбу Танјуга да прокоментаришу изјаву бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића о Косову и евентуалне последице по регион.

Упитани како виде Изетбеговићеву изјаву да је БиХ требало одавно да призна Косово, чиме се оспорава територијални интегритет Србије, гаранта Дејтонског споразума, односно уставног поретка и територијалног интегритета БиХ, и да ли то може да угрози крхке односе у региону, у одговору наводе:

„Став Владе САД по овом питању је јасан. Не постоје паралеле између Републике Српске и Косова. БиХ је била суверена и међународно призната држава и пре Дејтонског споразума. САД и остале чланице међународне заједнице су у потпуности посвећене суверенитету и територијалном интегритету Босне и Херцеговине.“

Како истичу, као гаранти Дејтонског мировног споразума и сами српски званичници су јавно изразили посвећеност територијалном интегритету БиХ.

У Канцеларији за односе са јавношћу Амбасаде САД у Сарајеву истичу да су Република Српска и Федерација БиХ фундаментални елементи унутрашње политичке организације БиХ.

„Као што је добро познато, Дејтонски мировни споразум и Устав Босне и Херцеговине не нуди права било којем од два ентитета да се отцепе од БиХ. Постојање било којег од два ентитета је у потпуности зависно од постојања БиХ“, закључује се у одговору.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*