Амбасадор Норвешке: Разумљиво што у Србији слика о НАТО-у није добра

0

Разумљиво је што слика о НАТО-у у Србији није добра – изјавио је данас амбасадор Норвешке у Србији Арне Бјернстад додајући да су историјске околности две земље разлика због које је Норвешка чланица НАТО-а, а Србија није.

Према његовим речима, припадност НАТО-у Норвешкој пружа сигурност, јер се та земља током историје осећала угроженом од суседа – прво Совјетског Савеза, а сада Русије, док Србија није била у директном суседству са СССР-ом, а Југославија је водила паметну спољну политику.

– Нисте имали исти систем као совјетски блок. Били сте ближе Западу него земљама источне Европе. И наравно, због бомбардовања у Босни и због Kосова, слика о НАТО-у није добра у Србији. То је разумљиво – рекао је Бјернстад у интервјуу за лист „Политика“.

Амбасадор је казао да сматра да држава данас постаје чланица НАТО-а ако јој је угрожена безбедност, а да је други начин чланство у ЕУ.

– ЕУ има знатно слабију одбрану од НАТО-а – каже Бјернстад.

Упитан како објашњава то што је Норвешка чланица НАТО-а, али не жели да буде чланица ЕУ, док је код Србије обрнуто, амбасадор наводи да је то због рибара и пољопривредника у Норвешкој који су били против уласка у ЕУ и да је тада потписан споразум да та земља буде део слободне трговинске зоне, изузев пољопривредних и рибарских производа.

О томе зашто се са применом модела нордијске сарадње у региону није далеко одмакло, Бјернстад каже да иза таквог модела мора да стоји интерес, а да то не може да се препусти политичарима.

– Много је лакше када заобиђете велике политичке теме и фокусирате се на ствари које су важне за побољшање свакодневног обичног живота – рекао је он.

Амбасадор, који има и титулу почасног грађанина Београда, додаје и да је веома важна и размена студената и могућност да се ради без посебних радних дозвола на целом простору.

– Један од рецепата је: немојте почињати великим заклињањима у вечиту љубав и блискост, већ решизе како да се дипломе стечене у Загребу признају у Београду и обрнуто – закључује Бјернстад.

 

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*