Амбасадор Норвешке: Србија је добродошла у НАТО

0

Амбасадор Норвешке Арне Санес Бјорнстад изјавио је да би Србија била добродошла у НАТО, али да сама треба да одлучи да ли жели да буде део тог војног савеза.

Он је за издање Блица од суботе рекао да би Србија чланством у ЕУ или НАТО могла да задржи добре односе с Русијом, али да мора да прати спољну политику ЕУ и да „игра по заједничким правилима, јер је ЕУ фамилија нација“.

„Најважније је за Србију сада да ипак иде у ЕУ, јер је већа интеграција у европску породицу боља за стабилизацију. Нису све ЕУ чланице у НАТО и ту нема проблема, али оне свакако сарађују на друге начине у односу на то како Србија сарађује. То свакако значи и одређене разлике у српској спољној политици“, рекао је Бјорнстад.

По његовим речима, када се говори о чланству у ЕУ „најважнији су детаљи“, што за Србију представља нормализација односа са Kосовом.

Он је рекао да Норвешка жели добру сарадњу са Русијом, али да када се „погледају руске акције у земљама у окружењу“, Норвешка „осећа потребу“ да ојача своју одбрану и да је зато позвала америчке маринце да користе њену базу за обуку.

„Очекујемо од наших комшија да смањимо тензије и провокативне и агресивне акције“, рекао је Бјорнстад.

Бјорнстад је рекао да је са председником Владе Србије Александром Вучићем разговарао о приоритетима сарадње за наредну годину и подршци евроинтеграцијама.

„Важно је да се нагласи да ми подржавамо напоре српске владе када се ради о евроинтеграцијама и сложили смо се око неколико ствари: све што је везано за јавне набавке, закон о конкуренцији, регулисање отпада…“, рекао је Бјорнстад.

Према његовим речима сарадња је могућа и у реформи јавне администрације која је повезана с јавним набавкама, као и у области владавине права, али и на економском и друштвеном развоју југа Србије.

 

 

 

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*