AMBASADOR SAD U BIH: Amerika najviše pomaže BiH, uticaj Rusije je maligan

0

Američki ambasador u BiH Morin Kormak smatra da su SAD najviše pomogle BiH da postigne nezavisnost, sigurnost, stabilnost i teritorijalni integritet, dok je Rusija, kako tvrdi, više fokusirana na nestabilnost i sprečavanje napretka BiH.

„Nije jasno da Rusija dijeli s nama te ciljeve i nas brine ono što vidimo kao maligni ruski uticaj ovdje“, rekla je Kormakova, navodeći da „takve težnje Rusije širom svijeta brinu SAD“.

Ona je dodala da američki predsjednik Donald Tramp i njegova strategija za nacionalnu sigurnost jasno kažu da SAD smatraju Rusiju kao prijetnju, kao i prijetnju njihovim saveznicima i partnerima.

„Smatram da BiH ovo pitanje mora ozbiljno uzeti u razmatranje“, rekla je Kormakova za portal „Kliks“.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona, ona je istakla da stranke treba da donesu odluku, jer su one te koje trebaju sprovesti zakonodavstvo, koje god bude na snazi.

„To zahtijeva kopromis, diskusiju i političku volju. Centralna izborna komisija je najavila da bi to trebalo da bude odlučeno do 7. septembra, dakle mjesec prije izbora. Prema tom roku se orijentišemo i radimo“, navela je američki diplomata.

Ona je napomenula da je i dalje fokusirana na činjenicu da postoje konkretna rješenja za ovaj problem.

„Brojne su mogućnosti diskutovane među strankama s pravnim ekspertima, uključujući i članove Venecijanske komisije. Mislim da trebamo ostati fokusirani na to da rješenje postoji“, smatra Kormakova.

Prema njenim riječima, političari treba da budu ti koji će biti odgovorni i koji će uraditi taj težak posao da se dogovore, da dođu do kompromisa, da odustanu od nekih teških tvrdolinijaških pozicija i da u potpunosti provedu izbore na fer način.

„Ovo je jedan od onih trenutaka kada političari treba da se bave onim pitanjima za koja imaju rješenja. Ipak, oni se ne fokusiraju na važna pitanja u ovoj zemlji, kao što je razvoj privrede, stvaranje novih radnih mjesta, unapređenje obrazovnog sistema, zdravstvenog sistema, a tako bi zadržali mlade ljude koji su budućnost BiH“, smatra ona.

Američki amabasador kaže da je rješenje mjesecima bilo na stolu i da je postojala politička volja da se ovo riješi, bilo bi riješeno.

Srna

POSTAVI ODGOVOR

*