Ambasador Slovačke: EU ne ucenjuje Srbiju, ali ulazak u Uniju zavisi od...

Ambasador Slovačke: EU ne ucenjuje Srbiju, ali ulazak u Uniju zavisi od dijaloga Beograda i Prištine

0

Evropska unija ne ucenjuje, ona je veoma zauzeta problemima u svetu, rekla je ambasadorka Slovačke Dagmar Repčekova i istakla da je Slovačka kao predsedavajuća EU želela da Unija sa Srbijom otvori tri pregovaračka poglavlja

Evropska unija ne ucenjuje, ona je veoma zauzeta problemima u svetu, rekla je danas ambasadorka Slovačke Dagmar Repčekova i istakla da je Slovačka kao predsedavajuća EU želela da Unija sa Srbijom otvori tri pregovaračka poglavlja, ali da, nažalost, napredak u procesu evropskih integracija Srbije zavisi od dijaloga Beograda i Prištine

Repčekova je novinarima, uoči skupa Centra za evropske politike u Skupštini Srbije, rekla da su „vrata i dalje otvorena“ i da je poslednji datum u decembru, uoči Saveta EU, da se konstatuje napredak u briselskom dijalogu.

Nije da nije ostvaren nikakav napredak i ima još šansi, rekla je Repčekova.

Ona je podsetila da je u ponedeljak i utorak organizovana konferencija o istraživanju, razvoju i inovacijama kako bi se podržao napredak Srbije u poglavljima 25 – Nauka i istraživanje i 26 – Obrazovanje i kultura.

Repčekova je napomenula da se čeka i izveštaj Evropske spoljnopolitičke službe o toku pregovora Beograda i Prištine.

Prema njenim rečima, proces evropskih integracija nije proces koji će trajati godinu dana, navodeći primer Slovačke koja je takođe imala zastoj u procesu pristupanja EU.

Ona je podsetila na čuvenu izjavu američke državne sekretarke Medlin Olbrajt da je „Slovačka crna rupa Evrope“.

Posle pet godina, mi smo se vratili i uspeli da postanemo članica EU, NATO i od crne rupe postali smo tigar centralne Evrope i zato sve je moguće, rekla je Repčekova.

Repčekova je istakla da ne treba brojati poglavlja i nije pravilo da li možete otvoriti jedno ili 10 poglavlja.

Ako je zemlja spremna, spremna je, ali nije važno otvaranje već zatvaranje poglavlja. Evropska unija ne ucenjuje, ona je jednostavno veoma zauzeta problemima u svetu, rekla je Repčekova.

Šef Tima za vođenje pregovora Srbije o članstvu u EU Tanja Miščević rekla je da je jasno šta je strateško opredeljenje Srbije, a to je članstvo u EU.

U tom procesu nijedna država, pa ni Slovačka koja se susretala sa mnogo problema, nije se sretala sa ovakvim načinom pregovaranja i u ovakvim uslovima, rekla je Miščević.

Nema ni uzleta, ni interesa, ni priče o daljem proširenju u uslovima u kojima EU promišlja o svojoj budućnosti i više se bavi sobom nego evropskim integracijama zapadnog Balkana, rekla je Miščević govoreći o vesti iz Brisela da ne postoji konsenzus o otvaranju poglavlja pet – Javne nabavke.

Neće mene utešiti što čujem da ni Crna Gora neće otvoriti poglavlja, meni je stalo da ne nastavi zamah pregovora za reforme, rekla je Miščević.

Miščević je rekla da ministra spoljnih poslova Srbije Ivicu Dačića treba pitati da pojasni svoju izjavu o tome da je svejedno što nema otvaranja poglavlja.

Napredak u dijalogu koji je načinjen je napravljen zato što je Srbija učinila jako puno da do tog napretka dođe i zato što Beograd vidi upravo korist od nastavka dijaloga za taj svet koji živi dole, pre svega, ukazala je Miščević.

Prištinska strana, dodala je ona, takav interes za napredak u dijalogu i nema jer je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je potpisan.

Dopustićete nam onda da budemo isfrustrirani, ponekad iznervirano odgovorimo, jer zaista mislimo da napredak koji je učinjen zaslužuje otvaranje poglavlja, rekla je Miščević.

Miščević je rekla da stalno postavlja isto pitanje državama članicama i institucijama EU po kom kriterijumu Evropska spoljnopolitička služba ocenjuje napredak u dijalogu Beograda i Prištine.

Po kom kriterijumu je napredak ili nepostojanje napretka rezultat onoga što Srbija nije uradila, e to je osnovno pitanje i na to pitanje, nažalost, nemam odgovor, rekla je ona.

Miščević je rekla da je od početka upozoravala da će poglavlje 35 koje se u slučaju pregovora Srbije sa EU tiče Kosova biti ključno za ostala pregovaračka poglavlja.

Fonet

POSTAVI ODGOVOR

*