Америчка војска признаје: Лидер Ал Kаиде је фиктивни лик, НИKАД НИЈЕ ПОСТОЈАО, све је измишљено …

0

Америчка војска признала је да је лидер Ал Kаиде у Ираку, Абулах Рашид ал-Багдади, фиктивни лик који никада није постојао.

Виши амерички војни портпарол, бригадни генерал Kевин Бергнер, каже да су тешко доступни Багдадијеви аудио снимци обезбеђени од стране глумца по имену Абу Адулах ал-Наима.

Њу Јорк Тајмс тврди: Ово лукавство, каже Бергнер, је измислио Абу Ајиб ал-Масри, лидер Ал Kаиде у Месопотамији, рођен у Египту, који је покушавао да прикрије доминантну улогу коју странци играју у тој побуњеничкој организацији.

Тактика је била да се измисли Багдади, лик чије име утврђује његов ирачки педигре, да се он инсталира као шеф организације по имену Исламска држава Ирака, а затим се уреди да се Масри њему закуне на верност. Ајман ал-Завахири, заменик Осаме бин Ладена, покушао је да појача ову превару тако што се позивао на Багдадија у својим видео и интернет изјавама.

Доказе за ове америчке тврдње, рекао је Бергнер на информативном брифингу пружио је ирачки побуњеник: Kалид Абдул Фатах Дауд Махмуд ал-Машадани, за кога је речено да је 4. јула заробљен у Мосулу од стране америчке војске.

Према Бергнеровим речима, Машадани је најстарији ирачки оперативац у Ал Kаиди у Меспотамији. Почео је у побуњеничкој групи Ансар ал-Суна пре него што се придружио Ал Kаиди у Месопотамији пре више од две године, и постао “медијски емир“ ове групе за цео Ирак. Бергне је рекао да је Машадани такође био посредник између Масрија у Ираку и бин Ладена и Завахирија, коме Американци пружају подршку и воде њихове ирачке филијале.

“Машадани потврђује да су ал-Масри и страни лидери којима је окружен, а не Ирачани, донели оперативне одлуке“ за Ал Kаиду у Месопотамији, каже Бергнер.

Борба између америчке војске и филијале Ал Kаиде у Ираку је политичка, као и војна. Једна сврха брифинга у среду чини се да је била да се заустави 90 одсто припадника групе за које се верује да су Ирачани.

Важан елемент америчке стратегије је да се погоршају односи између Ал Kаиде у Месопотоамији, других побуњеничких група и сунитске популације.

Ал Kаида у Месопотамији је, с друге стране, умешана у своју форму психолошког рата. Исламска држава Ирака је недавно објавила два видео снимка за која је речено да показују напад у провинцији Дијала у америчком возилу Бредли са бомбом на путу, као и напад на ирачки војни контролни пункт.

Недавна америчка операција за чишћење западног дела Бакубе, провинцијске престонице Дијале, од бораца Ал Kаиде, названа је Арроwхеад Риппер. У изјави је Исламска држава Ирака тврдила да су “стреле враћене непријатељу попут бумеранга,“ преноси Сите Институте, који прати међунродне терористике групе.

Брус Ридел, бивши званичник ЦИА-е и стручњак за Блиски исток, рекао је да су се стручњаци дуго питали да ли Багдади заиста постоји. “Постојао је велики знак питања о томе,“ рекао је.

Без обзира на то, Ридел је сугерисао да обелодањивања од среде можда нису коначна реч о Багдадију и лидерима Ал Kаиде у Месопотамији. Чак и Машаданијеве тврдње, рекао је Ридел, могу бити заташкавање како би се заштитио лидер који у ствари постоји.

“Прво кажу да смо га убили,“ рекао је Ридел, позивајући се на изјаве неких званичника ирачке владе. “Онда смо га чули након његове смрти, а сада кажу да никада није постојао. То сугерише да наша обавештајна служба о Ал Kаиди у Ираку није оно што желимо да буде.“

Портпароли америчке војске инистирају на томе да су дошли до истине о Багдадију. Машадани, кажу они, је приложио његове изјаве јер је огорчен на улогу страних лидера у Ал Kаиди у Месопотамији. Они кажу да он није одбацио организацију.

Иако америчка војска говори да лидери Ал Kаиде у Пакистану дају смернице, општи правац и подршку Ал Kаиди у Месопотамији, они нису пружили никакве примере конкренте рације или операције која је наређена од стране лидера Ал Kаиде у Пакистану.

Процена Националне обавештајне службе о терористичким претњама у САД, која је објављена у Вашингтону у уторак, указује на то да Ал Kаида у Месопотамији црпи подршку лидера Ал Kаиде у Пакистану, али такође има и одређену аутономију. Ал Kаида у Месопотамији је описана као “филијала.“

“Процењујемо да ће Ал Kаида вероватно покушати да искористи контакне и способности Ал Kаиде у Ираку, њихову највидљивију и најспособнију филијалу и једину за коју се зна да је изразила жељу да нападне нашу домовину.“

У најновијем налету насиља у Ираку је серија бомби на путу експлодирала рано у среду, у одвојеним подручјима источног Багдада, убивши 11 људи и ранивши више од десетине њих, саопштила је полиција, а преноси Тхе Ассоциатед Пресс. Америчка војска је пријавила да су још три америчка војника погинула у акцији у ирачкој престоници.

Веб Трибун

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*