Америчке вештице црном магијом портив Трампа

0

КАД се помену „америчке вештице”, многи одмах помисле на чувени процес у Салему – најпознатији лов на вештице у Новом Свету који се десио пре 300 година. Само, вештице у САД постоје и данас. И, не само да постоје, него и активно учествују у актуелној унутарполитичкој борби.

Приређују акције и своје ритуале. Наступају на страни америчких демократа, а против републиканаца и Доналда Трампа.

Одевене у црно и да скривеним лицима, наступиле су управо у Салему. Позирале су пред камерама и носиле плакате: „Вештице против белачког господства”, „Разорићемо атмосферу непријатељства”, „Зачараћу беле шовинисте”, „Доста је мржње”…

Ово је личило на црначки женски протестни скуп, али су им речи, у најмању руку, директније.

Једна од њих се представила као Ерика Фелдман и рекла:

„Након председничких избора сам схватила да је чаробњаштво нешто добро, да је то извор божанске женске моћи. Вештице – то је управо оно чега се боје мушкарци попут Доналда Трампа. Да, ја себе називам вештицом. За мене је WITCH (witch – вештица) акроним за — Woman In Total Control of Herself, „Жена, која потпуно влада собом”.

Нове америчке вештице наглашавају да су „сасвим озбиљне и одлучне”, све су политички активне и гласају за Демократску партију. А Салем су изабрале за окупљање и јавни наступ управо због онога што се пре три века догодило у том граду у држави Масачусетс.

Ово  је имало и блиску предисторију.

Хиљаде вештица су 24. фебруара прошле године по целој Америци изводиле „ритуал истеривања Трампа из себе”. За то су користиле „магијску форумулу”, чији је текст ширен интернетом, а свака је при себи имала преврнуту карту за таро, плус – со, тамјан, свеће и по макар једну шаргарепу.

Главни ритуал био је испре Trump Tower у Њујорку. Учеснице су себе осветљавале и свећама и смартфонима. На крају је иницијатор „маг и чаробњак Мајкл Хјуз” – објавио: „Истерали смо Трампа из своје колективне свести”.

Ова акција је изазвала – контраакцију.

Протрамповски сајт Breibart позвао је своје бројне читаоце да исто време проведу у „хришћанској молитви” како би спасили „доброг председника Трампа од вештица и магова”.

Вештице изигравају америчке демократкиње и феминисткиње које већ имају „Магијску књигу антифаштистичких враџбина”.

Оне имају чак и удружење под именом „Вештице против фашиствујушћих тоталитариста”.

Америчке вештице тврдо верују у оностране силе и у своје моћи, али немају никакве шансе да Трампа истерају из Беле куће.

Чак терају воду на његову воденицу јер америчке хришћане окрећу према Доналду Трампу…

Постоји и нешто даља предисторија.

Вашингтон је 21. октобра 1967-ме посматрао како се 35.000 људи – пушећи марихуану и певајући – креће према Пентагону. У гомили су били хипији, универзитетски професори, бајкери, црни националисти и бели фашисти, индијански шамани и вуду-чаробњаци.

Била је то антиратна манифестација. Њени учесници били наумили да се построје око Пентагона, који је сматран извориштем зла, и да колективним изговарањем арамејских магијских формула то здање подигну 300 стопа у ваздух, да га обоје смагом својих мисли у наранџасто и да тако из њега истерају „ђаволску енергију” и обезбеде прекид вијетнамског рата.

Власт је манифестацију била одобрила, дозволивши да се Пентагона подигне за највише десет стопа, али је војни врх пред хипије и магове поставио барикаде, а потом на њих послао војну полицију која је скуп `растурила`.

На крају, да подсетимо и на историју.

У јануару 1692-ге, код деветогодишње кћерке Семјуела Париса, пуританског пастора у Салему, и њене 12- годишње рођаке – откривена је „чудна болест”. Стално су вриштале и тврдиле да их неко бое чиодом или врхом ножа.

Локални лекар је објавио: неко је девојчице уврачао. Отад је у Салему почео лов на вештице.

У све су се умашали професори са Харварда, али је дотад већ било похапшено 150 људи, од тога – 19 обешено, један мушкарац каменован до смрти, а жена и мушкарац умрли у затвору.

Једна од „уврачаних”, која је тада већ била одрасла,  признала је да „по наговору ђавола” оклеветала невине људе.

Постојао је и „други процес у Салему”. Управо крајем 19. века.

Тада је 50-годишња Лукреција Браун, која је била богаљ од рођења, оптужила локалног обућара да је са њом успоставио телепатску везу и да је користи да би јој нашкодио.

Дошло је до суђења. Саслушан је 21 сведок, али је суд донео „соломонску одлуку”: закључио је – ако телепатија постоји, обућар ће на Лукрецију утицати и ииз затвора, а ако не постоји – онда га нема смисла кажњавати.

У Сједињеним Државама су вештице кажњавали све до краја 19. века.

 

 

Факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*