AMERIČKI AMBASADOR U BEOGRADU: Srbija da napravi zaokret

0

Ambasador Amerike u Beogradu Kajl Skot kazao je da Srbija treba da napravi „zaokret“, ako želi partnerske odnose sa SAD.

„Čitao sam izvještaj Atlantskog saveta i mišljenje eksperata se odnosi i na zemlje regiona. Što se tiče pomirenja, to je više pitanje za narod u Srbiji nego u Americi. Već duže vrijeme od pada Miloševića Amerika je napravila zaokret i gradimo partnerstvo sa Srbijom, podržavamo je u strateškom opredeljenju za ulazak u Evropsku uniju i podržavaćemo sve što Srbija traži. Pitanje je da li narod Srbije želi da napravi zaokret“, kazao je on „Blicu“.

Skot je kazao da se Srbi na Zapada nu doživljavaju kao „mali Rusi“.

„Nijesam čuo da ljudi u mojoj zemlji, kao ni u zapadnoj Evropi govore o Srbima kao o malim Rusima. Vi ste kulturološki i istorijski dio Evrope. Većina Amerikanaca i Evropljana uglavnom se sjeća prekida odnosa između Beograda i Moskve u periodu postojanja Jugoslavije i borbe da se sačuva nezavisnost, a bili ste pod velikim pritiskom, tako da se ne može o vama govoriti kao o malim Rusima. Češće sam se tim izrazom susretao ovde i u Moskvi nego na Zapadu. U mojoj zemlji to nijesam čuo“, naveo je američki ambasador.

On se ponovo usprotivio da Srpsko-ruski humanotarni centar u Nišu dobije diplomatski status.

I mi i rukovodstvo Srbije bi trebalo da se zapitamo – zašto je to toliko važno za Moskvu i zašto to zahtevaju. Šta mi kažemo? U vezi s ovim Srbija bi trebalo da bude pažljiva i sumnjičava, jer taj zahtjev nije u redu. Mi ćemo nastaviti da budemo sumnjičavi i da se pitamo šta su krajnji ciljevi za eventualno davanje diplomatskog statusa centru u Nišu“, kazao je Skot.

Prema njegovim riječima, vojska tzv. Kosova nije prijetnja stabilnosti regiona.

Američki ambasador je ocijenio i da su Srbi imali preuveličane nade u Donalda Trampa.

„Pretpostavljam da su Srbi pomislili da će predsjednik Tramp biti vjesnik promjene američke politike i da će donijeti promjenu u politici spram ovog regiona. Možda su ove nade preuveličane, jer sve zemlje politiku baziraju na interesima i nema značajnijih promjena ni u administraciji predsjednika Trampa, koja je posvećena značaju Evrope i punoj integraciji Srbije u Evropsku uniju“, kazao je Skot.

On je dodao i da balkanski političari nemaju dugoročne vizije.

Mnogi se ne fokusiraju na duži period, već na ono što se trenutno dešava i na trenutnu političku korist i mnoge njihove izjave često dolivaju ulje na vatru prouzrokujući nove tenzije. Bilo bi bolje da imaju dugoročnije vizije i da gledaju u budućnost“, kazao je Skot.

 

 

in4s.net

POSTAVI ODGOVOR

*