Амерички „атомски кишобран” над 30 земаља чине 1.393 нуклеарне бомбе

0

ИРАН је у стању да произведе атомску бомбу 12 месеци након што његово руководство донесе одлуку о томе јер је сачувао техничке могућности за то – наглашава се у обновљеној америчкој нуклеарној доктрини.

У документу који је ноћас објавио Пентагон тврди се да Техеран „наставља да улаже – највише на Блиском Истоку – у производњу балистичких ракета на које ће моћи да поставља а-главе (чим их произведе). И наглашава да су иранске ракете све прецизније и све већа потенцијална претња америчким трупама у региону.

За севернокорејски арсенал се у доктрини тврди да је претња целој планети. Још се Пјонгјангу приписује да је спреман да нуклеарно оружје први употреби.

„Наша стратегија нуклеарног обуздавања Северене Кореје јасно јој ставља до знања да би нуклеарни удар по САД или нашим савезницима био фаталан за режим Ким Џонг Уна. Не постоји сценарио у којем би Ким могао да употреби нуклеарно оружје и да остане жив”.

У документу се тврди да САД и њихови регионални савезници имају и офанзивне и одбрамбене капацитете довољне за пресретање севернокорејских ракета.

Пентагон је открио да се под нукеарним кишобраном САД налази „више од 30 држава-савезница.

Сједињене Државе су нуклеарно оружје повукле из Јужне Кореје још 1991-ве, а сада Северну Кореју држе „на нишану” помоћу стратешких нуклеарних подморница.

Ту земљу „нишане” и балистичке ракете са територије САД и стратешки бомбардери са острва Гуам.

У тексту доктрине се тврди да САД располажу (стање од 1. септембра 2017-те) са 660 оперативних стратешких носача нуклеарног оружја на којима су 1.393 нуклеарне главе.

Осим овога, САД – како тврди функционер њиховог удружења научника Ханс Кристенсен – држе и 180 тактичких нуклеарних бомби пет земаља – Белгији, Немачкој, Холандији, Италији и Турској.

Москва одавно упозорава да САД тим бомбама у европским земљама крше споразум о неширењу нуклеарног оружја.

Факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*