Амерички биро за безбедност: Београдски клубови опасни за Америчке грађане

0

Због личне безбедности и могућих инцидената не идите у „Пластик“, „Стефан Браун“ и „Шлеп“ у Београду, наводи се на сајту америчког Бироа за безбедност дипломата (ОСАЦ)

Поједини престонички ноћни клубови права су опасност за стране држављане!

Наиме, америчка амбасада у Београду упозорила је све држављане САД, али и запослене у њиховом српском дипломатском представништву, да због личне безбедности и могућих инцидената избегавају три београдска ноћна клуба!

Озбиљна аналитика

Kако се наводи на сајту Бироа за безбедност дипломата (ОСАЦ), реч је о клубовима „Пластик“, „Стефан Браун“ и „Шлеп“.
– Kад се нађете у близини тих места, будите опрезни и предузмите одговарајуће кораке ради побољшања личне сигурности – наводи се на сајту ОСАЦ.

Безбедносни стручњаци оцењују за Kурир да упозорење америчке амбасаде треба схватити више него озбиљно.

Дарко Трифуновић, професор Факултета за безбедност каже да је Америка овим показала да је озбиљна држава. Додаје да би и Србија овим поводом морала што пре нешто да предузме.
– САД имају озбиљну аналитику и њима су њихови грађани светиња, тако да ни ово упозорење није сигурно без повода. Ако је на тим местима раније било инцидената, логично је што се сада налазе на „мапи ризика“. Ово је, иначе, само још један у низу примера колико су и грађани Србије незаштићени и препуштени сами себи. На крају, познато је да се у многим ноћним клубовима скупљају експоненти различитих криминалних група, док с друге стране не памтим кад је последњи пут било неких хапшења на тим местима – наводи Трифуновић.

Према мишљењу Момира Стојановића, бившег директора Војнобезбедносне агенције америчко упозорење заправо показује колико су српске безбедносне службе заказале. Он сматра да су, уколико заиста постоји опасност у ноћним клубовима безбедњаци на то најпре морали да упозоре држављане Србије.

Питање искрености

– Логичније би било да су домаћи органи упозорили грађане. Поражавајуће је да се и Срби непосредно сада упозоравају на основу информација од поменуте амбасаде. Ово је шамар нашим институцијама из сектора безбедности. Ако су српске институције знале, а нису упозориле своје грађане, онда се поставља питање о њиховој искрености и томе да ли и у другим ситуацијама овако поступају – каже бивши шеф ВБА.

У сва три београдска клуба јуче су били недоступни за коментар.
Kурир

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*