Амерички генерал ШОKИРАО АМЕРИKУ обраћањем у Сенату!

0

Ако Пентагон не буде имао стабилно и на потребном нивоу финансирање, Сједињене Државе ће већ кроз пет година изгубити способност да обезбеђују своје војно присуство и војну силу у свету – оценио је Џозеф Данфорд.

Учинио је то за време слушања у комитету Сената САД за оружане снаге. Начелник америчког генералштаба (комитета начелника штабова) нагласио је да Америка већ губи војну доминацију у свету и да своје позиције препушта „потенцијалним противницима“.

Додао је: „А способност демонстрације војне силе изван сопствених граница налази се у самим темељима наше одбране. Зато морамо повећавати своје одбрамбене могућности“.

Генерал Данфорд је указао да је Пентагон последњих година имао буџет на нивоу 450 милијарди долара и открио да Kопнене снаге САД и ратна флота због тога имају проблеме са борбеном готовошћу, а да војној авијацији фале и пилоти и авио-механичари.

Први генерал САД у овом контексту је упозорио сенаторе:

„Ми морамо кренути путем обнове своје подривене супериорности, а за то је потребно одговарајуће финансирање“.

Пре неки дан је шеф Пентагона, генерал Џејмс Матис, јавно рекао да је после преузимања дужности био шокиран ниским нивоом борбене готовости америчке војне силе.

Матис је, иначе, изјавио да Вашингтон брину учестали летови руских војних авиона у близини Аљаске:

„Не схватам шта Руси тим летовима желе да постигну. Међутим, када се то сагледа заједно са њиховим угрожавањем демократије преко сајбер-простора и оним што раде у Сирији – онда летови њихових „Медведа“ (Ту-95) у близини Аљаске мора да нас веома забрињава и ми морамо да то прекинемо“.

Наравно, није објаснио како Пентагон замишља да спречи Русију да њени авиони лете међународним ваздушним простором поред Аљаске.

Матис је указао да су поменути руски авиони за протеклих шест недеља пет пута летели поред Аљаске

 

 

Интермагазин

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*