Američki mediji: „Donald Tramp je američki SLOBODAN MILOŠEVIĆ“

0

Novi predsednik SAD Donald Tramp konstantno je na udaru američkih medija, koji ga već proglašavaju „najvećim tiraninom u istoriji zemlje“, i zabrinuto prognoziraju da „Amerika klizi u autokratiju“. U svojim kritikama Trampa su neretko poredili sa svim državnicima koje su smatrali izuzetno opasnim, a poslednja u nizu komparacija je ona sa bivšim predsednikom SRJ Slobodanom MIloševićem.

Magazin Washington Monthly u jednom krajnje negativnom poređenju ističe sličnosti dvojice lidera. – Kao i Tramp, i Milošević je na vlast došao potpirivanjem etno-nacionalističkih osećanja, čija je moć iznenadila i njega samog. Milošević je 1987.godine, tada kao i dalje lojalni aparatčik Komunističke partije, otišao na Kosovo kako bi umirio proteste Srba koji su se žalili na albansku dominaciju u državnim institucijama u pokrajini, ali i konstantnu represiju Albanaca. Narod je bio zabrinut zbog porasta silovanja, ubistava, pretnji i uništavanja imovine. Sudstvo i policija bili su pod albanskom kontrolom, te Srbe niko nije mogao da zaštiti. Tadašnji stav partije bio je snažno protiv nacionalističkih govora. Međutim, kada su se Srbi požalili na grubosti policije prema Srbima, Milošević je tada izgovorio čuvenu rečenicu: „Niko ne sme da vas bije!“, i preko noći postao heroj među Srbima – navodi vašingtonski magazin.

Na krilima te popularnosti, Milošević je uskoro postao i predsednik Republike Srbije. Tokom susreta sa njim, strani novinari koji su ga tada upoznali danas ističu da u Donaldu Trampu vide brojne osobine nekadašnjeg srpskog lidera.

– Bio je drzak i pun samopouzdanja u javnosti, ali izuzetno ljubazan i pomirljiv privatno. Bio je opsednut manipulacijom i kontrolom medija. Čak je delovalo da i sam ne veruje u svoju nacionalističku retoriku, već da je koristi isključivo kao oruđe uz pomoć kojeg zadržava moć. naravno, nije verovao nikome sem svojoj porodici – ističe list.

To nisu jedine sličnosti između Trampa i Miloševića koje je „Washington Monthy“ uočio.

– Izuzetno obrazovani ljudi u Srbiji nisu imali naročito lepo mišljenje o Miloševiću. S druge strane, stanovnici ruralnih delova Srbije su ga obožavali, zbog čega umnogome podsećaju na glasače Donalda Trampa. Za sebe su verovali da su srce i duša Jugoslavije, kao i to da su često bili nipodaštavani. Ponosni na svoju istoriju, ističu da su se u II svetskom ratu borili sa saveznicima, dok su Hrvati bili Hitlerova vojska. Tvrde da su postali manjina u sopstvenoj zemlji, iako su najbrojniji narod, da Albanci i Hrvati imaju veća prava iako ih je manje, a da su na sve ustupke koji su im se činili, odgovarali sa još većom agresijom i težim zahtevima. Zbog toga su i glasali za Miloševića, koji je imao kampanju zasnivao upravo na toj retorici – ističe magazin.

Američki list poredi tadašnju retoriku Slobodana Miloševića sa onom kojom je Donald Tramp dobio izbore.

– Pogrdni stavovi o manjinama su još jedna sličnost. Takođe, dok je ekonomski standard Srba tonuo, Miloševićev je cvetao. On je bio oportunista, baš kao i Tramp, a obojicu odlikuje nacionalistička retorika. Teško da je Milošević očekivao da će skončati u Hagu. Ipak, to je bio epilog njegove nacionalističke politike. Slično je sa Trampom. Njegovi planovi su nejasni, možda čak i njemu samom. U naredne četiri godine naći će se pred velikim izazovima, a njegove potencijalne reakcije, sudeći po retorici, zabrinjavaju bar polovinu Amerike. Treba biti jasan: SAD 2017. nijsu Jugoslavija iz 1995. godine. Amerika ima duže iskustvo, kako sa demokratijom, tako i sa ekonomskim sistemom. Međutim, oni će biti na velikom iskušenju u naredne četiri godine – navodi magazin.

Poredili ga i sa Berluskonijem

Tramp nije omiljen ni u vodećim medijima „preko bare“, pa ga je tako britanski „Gardijan“ u krajnje negativnom kontekstu poredio i sa bivšim italijanskim premijerom Silvijom Berluskonijem.

– Obojica su uspešni biznismeni sa sumnjivim aspektima u poslovanju kao što su ofšor kompanije i poreska pitanja. Uspeh u poslovanju i veliko bogatstvo su bili veliki deo njegove političke privlačnosti kao i Trampove. Berluskoni je, kao i Tramp, sebe prikazivao kao nekog ko se bori protiv establišmenta, čak i onda kada je bio premijer. Takođe poput Trampa, on je populista, a pristalice privlači svojom ličnošću i harizmatičnim osobinama – naveo je tada „Gardijan“.

Britanski list podsetio je na Berluskonijeve gaf-izjave i brojne skandale, poredeći ih sa Trampovim.

– Brojni skandali i gafovi su pratili Berluskonijevu karijeru, a tu spadaju i česti seksistički, homofobni i rasistički komentari kao i uverenje da je neodoljiv ženskom rodu. Sebe je prestavljao kao žrtvu „poludele političke korektnosti“, i kao običnog čoveka koji govori šta misli. Obećavao je svet, ali nije mu mnogo značilo kada bi se ubrzo otkrilo da je pogrešio, jer nije mogao ili nije imao nameru da ostvari ta obećanja. On je znao da glasači imaju kratko pamćenje. Za svoje gafove je okrivljavao „neprijateljski nastrojene medije“ ili bi rekao da je žrtva nesporazuma.Bio je sumnjičav prema izbornim rezultatima kada bi izgubio i često govorio o nameštaljkama. Baš kao što to radi Tramp – pisao je tada „Gardijan“.

Rat medija i novog predsednika SAD

Da Donald Tramp nije omiljeni lik američkih i većine evropskih medija, znalo se i tokom kampanje, kada su vodeći ugledni svetski listovi (na čelu sa „Vašington postom“, „Njujork tajmsom“, „Gardijanom“ i sličnim) otvoreno stali na stranu Hilari Klinton, iako se to kršilo sa novinarskom objektivnošću.

Kritici je doprineo i sam Tramp, pre svega svojim nesmotrenim izjavama. Međutim, to ga nije sprečilo da pobedi na izborima, čime je pokazao da se polovina Amerikanac slaže sa njegovom polisom: „Politička korektnost je prevaziđena“.

Takođe, Tramp je velikim medijima zamerio da „zanemaruju njegovu miroljubivu politiku o povlačenju vojske i zaustavljanja intervencionizma“, kao i da su „maksimalno umanjivali greške njegove suparnice Hilari Klinton“, koja je, kako je rekao, „savršeni reprezent stvaranja ratova širom sveta“.

 

 

 

Washington Monthly

POSTAVI ODGOVOR

*