Амерички медији о совјетској подморници која „престиже торпеде“

0

Совјетске атомске подморнице класе «Лира» су збир грубе силе и веома ризичних високих технологија, које запад већ дуго времена доживљава као једну од највећих претњи по њихову флоту, обелоданио је у часопису The National Interestаналитичар Роберт Фарли.

Дуго су подморнице ове класе превазилазиле западне аналоге по брзини и дубини потапања, при том су биле идеалне за пресретање НАТО одреда а посебно носача авиона.

Подморнице класе „Лира“ имају титанијумско кућиште који им омогућава екстремно дубоко потапање а напредне методе аутоматизације кључних система управљања неколико пута повећавају брзину реаговања тима у борбеним условима.

Зарад постизања велике брзине у „Лирама“ је коришћена иновативна конструкција реактора с брзим хлађењем са оловним плаштом. То је омогућило генерисање огромне енергије у малом простору.

Ове подморнице су се спуштале на дубину од 660 метара и могле да развију врзину до чак 41. чвора. Према речима Фарлија, чак и данашње најмодерније НАТО подморнице имају слабије карактеристике.

„Брзина и дубина спуштања „Лире“ су јој омогућавали да избегне већину савремених торпеда и да зада страховит ударац НАТО групацијама без одговор “ – закључује Роберт Фарли.

 

 

Патриот

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*