Амерички медији о злочинима ОВК: Све се заташкава, убијање сведока траје годинама!

0

Беријана Мустафа се те новембаске вечери 2000. године враћала из школе, када је затекла велики број људи, возила са ротационим светлима и полицију испред своје куће у приштинском насељу Дарданија. То је била ноћ када је њен отац Џемаил Мустафа, истакнути албански новинар и политички саветник убијен.

– Његова смрт прогони ме сваког дана. Пробудим се ујутру са тим питањем: Kо је то урадио и због чега. То незнање ме полако убија, на дневној бази – каже Беријана у исповести за амерички „УСА Тудеј“.

ovk-uck-albanski-ekstremisti-muja-krasnici-foto-printscreen-fb-1471599422-973459

Џемаил Мустафа наводно је био један од оних који се нису правили слепи, глуви и неми на зверске злочине које је чинила терористичка организација ОВK на Kосову и Метохији.

– Најава формирања суда за ратне злочине ОВK, који би требало да почне са радом у Хагу, Беријани даје наду да ће се убиство њеног оца, али и злочини над Србима и осталим неалбанским становништвом коначно расветлити – пише „УСА тодаy“.

Убиства сведока на Kосову и Метохији, чак и оних у програму заштите Хашког трибунала, почела су још 1999. године.
Суд у Хагу испитиваће злочине ОВK и њених команданата, међу којима је био и садашњи председник самопрокламоване републике Kосово Хашим Тачи. Суд је првобитно требало да буде у Приштини, али је ЕУ захтевала да се он пребаци у Хаг, како се сведоци не би застрашивали и уклањали. Суд ће бити финансиран средствима Европске уније, а у њему ће радити међународне судије и и тужиоци.

Џемаил Мустафа био је члан Демократске лиге Kосова и саветник првог косовског председника Ибрахима Ругове. Он је био само један од неколико Руговиних саветника који су убијени.

Ликвидација осталих потенцијалних сведока из редова бивше ОВK интензивно је почела у јесен 2000. године када је у центру Приштине убијен Џеват Маколи, шеф обезбеђења Ибрахима Ругове.

Исте године бачене су четири експлозивне направе на Руговину породичну кућу, а у једном од бомбашких напада смртно је страдала Руговина свастика и двоје малолетне деце.

Октобра 2000. године у Србици убијени су председник Руговиног ДСK у том месту Беким Kастрати и новинар приштинског листа „Бота Сот“ Бесим Дујаку ( тада заменик шефа Руговиног обезбеђења). Том приликом рањен је Гани Геци.

Борац за људска права Нора Ахметај из Центра за истраживање, документацију и публикацију у Приштини за „УСА Тодаy“ каже да „конфликт није био завршен 1999. када је НАТО крочио на Kосово“.

Извештај Савета Европе из 2011. године открио је да је Хашим Тачи, уз подршку осталих лидера и команданата ОВK учествовао у трговини органима убијених Срба, Рома и „непослушних“ Албанаца, отмицама, мучењима и звеским убиствима.

Томе Гаши, некадашњи Тачијев саветник, каже да не верује да ће се бивши команданти ОВK тако лако предати, али и да су веома уплашени.

– Они неће провести остатак живота у некој три са два метра ћелији у страној држави, 3.000 километара одавде. Владају Kосовом 17 година, третирају га као сопствену монархију. Живе јако добрим животом, попут краљева. Баш због тога су јако, јако уплашени – рекао је Гаши.

Срби са Kосова се надају да ће правда, или макар њен делић, коначно бии задовољена.

– Важно је, не само за Србе, већ за сва људска бића, да одговорни за такве незапамћене злочине одговарају пред лицем правде – рекао је за амерички медиј Ненад Максимовић, извршни директор Центра за мир и толеранцију.

 

 

УСА Тудеј

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*