АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: У српској Влади има проруских министара који подривају придруживање Србије Европској унији

0

Америчка агенција АП преноси изјаву премијерке Ане Брнабић да је циљ Србије да се придружи ЕУ, упркос позиву министра Александра Вулина за окретање ка Русији.

Брнабићева је рекла да Вулин има право на своје мишљење, али да Србија има свој курс, и да зна шта је њен стратешки циљ – „а то је Европска унија“, преноси АП и указује да је Вулин, за кога каже да је познат по свом проруском ставу, рекао да би Србија можда требало да промени циљеве своје спољне политике уколико ЕУ инсистира да решење косовског питања буде главни услов за њено чланство.

Америчка агенција напомиње да Београд не признаје независност Косова, проглашену 2008. године, као и да Русија подржава Србију у том ставу, док су главне западне земље, укључујући САД, признале независност Косова.

У тексту се, такође, наводи да је Србији, за коју АП каже да је „кључни савезник Русије на Балкану“, невољно обећан улазак у ЕУ уколико испуни низ предуслова, међу којима је и „успостављање мира са косовским Албанцима“.

Према оцени агенције, изгледан пут Србије према ЕУ ометен је политичким и пропагандним притиском Москве, чији је циљ да задржи регион Балкана даље од НАТО и других западних организација.

АП, такође, наводи да у Влади Србије има одређен број „проруски настројених“ министара који, како тврди, редовно покушавају да подрију њен званични циљ – придруживање ЕУ.

Агенција додаје да су на самиту који се недавно одржао у Софији, лидери ЕУ охрабрили Србију и друге балканске земље да остану на путу европских реформи, али су биле хладне према могућности да се иједна од тих земаља придружи Унији у блиској будућности.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*