Амерички мушкарци почели да се боје жена и сваког остајања са њима насамо

0

ПОКРЕТ #MeToo, чије активисткиње и симпатизерке разоткривају сексуална спопадања која су биле изложене, већ је утицао на неке појаве и тенденције у Сједињеним Државама.

Телеканал NBC News објавио је да су многи мушкарци почели да се са страхом шале у присуству жена и да са њима причају о било чему осим о послу.

NBC News наводи и да су односи мушкараца и жена на радном месту и питање `оквира пристојног понашања` додатно актуелаизовани заоштрени због деловања покрета #MeToo и да су промене, које су у зоку, захватиле `најразличитије сфере`.

Овај телеканал је анкетирао 265 појединаца који су им открили шта се све променило у њиховом опхођењу са колегама.

И, испоставило се да је #MeToo утицао на понашање на радном месту већине мушкараца иако су сви тврдили да ни раније никада нису себи дозвољавали ништа проблематично према колегиницама.

Један 43-годишњак, који ради у производњи (није наведено чега), испричао је да је због #MeToo „општење са женама свео на минимум”:

„Ја више никада, ни при каквим околностима, нећу остати насамо са неком женом у било којој просторији. Уосталом, у фирми су нам већ скренули пажњу да не дозвољавамо да мушкарац и жена остану сами ни у канцеларијама, ни у салама за конференције, ни било где другде”.

Посебно је указао да је указао: да је већ створена таква атмосфера да је пожељно да сваком разговору мушкарца и жене иза затворених врата „обавезно присуствује још неко трећи, а још боље – и четврти”.

Чиновник (22) признао је NBC News да је почео да зазире од прављења било каквих шала у женском друштву. То је објаснио овако:

„Сада ствари стоје тако да жене могу било шта назвати непожењним сексуалним пристајањем или спопадањем. Са колегама-мушкарцима је другачије. Можеш их позвати на пиће или на заједничко провођење времена, а са женама је постало безбедно говорити само о послу јер чак и покушај да их насмејете може бити схваћен као нешто сексуално и непожељно”.

Мушкарац (41)који ради у неком од америчких медија био је колико кратак, толико и резигниран и јасан:

„Ја више ништа не могу!”

Жене које су биле анкетиране имале су другачији поглед на  #MeToo.

Наглашавале су да су у покрету стекле више смелости да се боре за своја права. Наставница (58) једне школе испричала је:

„Одбили су да ми повећају плату. Нисам се са тим помирила, а раније бих сагнула главу и ћутала”.

#MeToo (са значењима („Ја такође” или „Мене такође”) маршира од прошле јесени. Његов творац је глумица Алиса Милано која је 15, октобра 2017-те  позвала жене да јавно износе своја лоша искуства са „сексуалним грабљивцима”.

Многи су се у почетку обрадовали, чак и амерички конзервативци. Само, то је била замка.

Кренула је лавина оптужби без икаквих јасних доказа са пресуђујућим формулацијама: „демонстративни сексизам”, „култура силовања”, „токсична мишићавост”…

#MeToo  је завладао компанијама, универзитетима… Чак је и Конгрес САД био означен као место где се стално догађају и силовања.

Доналд Трамп је већ више пута називан „натуралним сексистом” и „мушком свињом”.

Кренуло је уништавање каријера и репутација без било каквих истрага… Оптужене нико није желео ни да саслуша.

Послодавци који нису били спрени да „свињу” одмах отпусте – и сами су долазили под удар..

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*