Амерички обавештајац: Ратни бубњеви опет на Балкану

0

Деценију и по после рата на простору бивше Југославије, на Балкану поново звецка оружје.

Деценију и по после великог труда и времена које су западни шпијуни, војници и дипломате уложили у постизање и очување мира, привремена решења су почела да се распадају, а рат поново прети да се врати на нестабилни Балкан, каже амерички стручњак за безбедност и бивши обавештајац Џон Шиндлер.

У тексту „Прва спољнополитичка криза председника Трампа: Поново ратни бубњеви на Балкану“, објављеном на сајту Обзервер, Шиндлер пише о „политичком, економском и социјалном слабљењу“ Босне и Херцеговине и „још горој ситуацији“ на Kосову.

Иако „чудан“, Дејтонски споразум никада није имао за циљ да буде нешто више од краткорочног решења, пише Шиндлер и додаје да је Босна, која „већ две деценије храмље као полупропала држава“, и даље „заглављена“ с Дејтонским системом којим нико није задовољан.

„Сада лидери Републике Српске, после вишегодишње фрустрације, прете да ће се потпуно повући из Дејтонског споразума. Њен председник Милорад Додик, који корумпирано води своју парадржаву већи део последње две деценије, не крије свој национализам који поново оживљава“, наводи се у тексту и додаје да та претња није више „празна фантазија“.

Шиндлер, бивши аналитичар и контраобавештајац америчке Националне безбедносне агенције, оцењује да су раздражљиви односи Срба и власти у Сарајеву управо исти проблем коју је земљу гурнуо у рат 1992.

„Додикови потези зато показују колико је депресивно мали политички напредак остварен, упркос више од две деценије западне политичке и војне интервенције и милијарди долара помоћи да би се Босна учинила мање склоном братоубилаштву“, оцењује Шиндлер и додаје да Додиково довођење у питање Дејтона охрабрује Москва.

Говорећи о Kосову, Шиндлер пише да су тензије у порасту „захваљујући растућим провокацијама“ Србије, која се, како наводи, бори за независност севера Kосова.

Шиндлер, иначе специјалиста за питања тероризма и шпијунаже, наводи да неки Албанци говоре о оживљавању Ослободилачке војске Kосова и додаје да, пошто се стотине муслимана с Kосова придружило Исламској држави, а сада се ветерани џихада враћају кући, на Kосову сада има добро наоружаних Албанаца „жељних рата“.

Подсећајући на воз који је Београд послао за Kосовску Митровицу, Шиндлер оцењује да „тешко да је случајно“ да је тај воз направљен у Русији и додаје да је присуство руских обавештајних служби у Србији „неуобичајено велико и приметно“, као и да је Москва недавно поклонила Београду модерно оружје, укључујући 60 оклопних возила и шест борбених авиона „миг-29“.

„Долазак руских авиона, што се очекује на пролеће, учиниће Србију једином земљом бивше Југославије која поседује модерне борбене авионе“, наводи Шиндлер. Хрватска, како додаје, има оронуле авионе „миг-21“, који су старија генерација од „мигова-29“, а због година немара многи од тих авиона не могу да полете.

По мишљењу Шиндлера, највећу забринутост сада изазива претња коју по Балкан сада представљају шпијунске игре Kремља – шпијунажа, субверзије, пропаганда и тероризам.

„Оно што Путин жели на Балкану, изгледа довољно јасно, наиме политички хаос који ће омести Запад. Он ће радо ризиковати локални рат да то постигне, пошто неће Руси бити ти који ће највише умирати. Политичка решења која је смислио НАТО пре једне генерације све су крхкија, а Москва планира да убере своју награду. Путин, као и многи Руси, види интервенцију Запада у Босни и на Kосову као увреду за православни свет и планира да се освети“, пише Шиндлер.

Док НАТО распоређује трупе у Пољској и на Балтику, Шиндлер сматра да би Kремљ ове године уместо тога могао да тестира одлучност Алијансе „звецкањем оружја“ на Балкану, где су „државе слабе, а западна контрола изгледа климава“.

„САД и европски савезници морају хитно да смире југоисточну Европу пре него што њени проблеми измакну контроли и пре него што се масовно насиље врати у тај вечно проблематичан регион“, каже Шиндлер.

 

 

 

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*