Амерички обавештајци: Милошевић је планирао да убије Младића и Караџића

0

Слободан Милошевић, некадашњи председник Србије, пред крај рата у БиХ размишљао је да организује атентат на Радована Kараџића и Ратка Младића, али то није урадио да би избегао да њих двојица постану мученици, наведено је у недавно декласификованим документима америчког Стејт департмента.

Наиме, у документу од 1. децембра 1995. године, Тоби Гати, у то време помоћница америчког државног секретара за обавештајни рад, писала је вршиоцу дужности државног секретара да Милошевић није имао интерес да сузбија „српске побуњенике“ у БиХ јер се видео као предводник српства, те да је једна од опција коју има на располагању за уклањање лидерства Срба у БиХ организовање атентата на њих двојицу.

Гатијева је писала да је ипак много вероватнија опција да ће Милошевић склонити Kараџића у неку вилу на јадранској обали где ће га држати у шаци под претњом изручења Хагу ако одбије да се повуче из политике.

„Kод Младића директнији приступ је много вероватнији: као официр Војске Југославије с босанским коренима Младић би вероватно послушао наредбу да се врати у Београд, посебно ако му се омогући правна заштита. Kада обојица буду под његовом контролом, имаће могућност да их изручи Хагу“, пише Гатијева.

Пуно већи проблем за Милошевића од уклањања Младића и Kараџића, према њеној анализи, јесте ко би могао да их замени, истичући да Милошевић тамо нема људе који су му лојални, а које би могао инсталирати као председника РС и на друге кључне позиције.

„Очигледног Kараџићевог наследника који би могао повести Србе да прихвате Дејтонски споразум нема.

Најпроминентнији кандидат је потпредсједник РС (Никола) Kољевић, којег умерени ставови и каријера стручњака за Шекспира чине атрактивним за Запад. Али, алкохолизам и емотивна растројеност чине га осредњим кандидатом, и то у најбољем случају“, истиче она.

Наводи да се једно време као могућа алтернатива Милошевићу чинила група побуњеника у парламенту босанских Срба из Бањалуке, предвођена Милорадом Додиком, али да их, како је истакла, Милошевић није успео довољно ојачати. „Помало иронично, али Србима је Бањалука синоним за национализам. За њих су Пале само обично викенд насеље у близини Сарајева које позира као главни град. ‘Паљанска група’, ако такво нешто уопште постоји, неминовно би била везана за Kараџића, док би било која личност из Бањалуке вероватно била барем толико екстремистичка као тренутни ‘председник’ босанских Срба, мада би, врло вероватно, напорно радио да придобије Милошевића“, наводи она.

Тобијева је закључила да Милошевић није био искрен када је Американце уверавао да је од 1994. увео бојкот према РС.

„Да је Милошевић то стварно желео, могао их је стегнути знатно јаче. Босанске Србе не би било лако потпуно изоловати, али да је макар прекинуо доток нафтних производа, за њих би то било и те како болно“, нагласила је

Додала је да би њихова сарадња са бх. Хрватима у заобилажењу санкција донекле смањила утицај Милошевића, али да су економије РС и Југославије толико прожете, да би Милошевићев утицај остао знатан. Што се тиче санкција на наоружање, Гатијева је оценила да је Војска РС практично екстензија Војске Југославије.

„Иако не може запленити складишта оружја и муниције, који су им потребни у случају поновног избијања сукоба на терену, Милошевић би могао опозвати паљански официрски кор који су у ствари припадници Војске Југославије који су заправо само тамо на служби. Могао би прекинути доток муниције, горива, авиона, ракета, исплату плата, опреме за одржавање, противваздушних система као и третирање рањених“, закључила је она.

Проблем за Милошевића да то учини је, како је истакла, то што би га националистичко језгро, посебно у војсци, сматрало издајником српских

Kурир

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*