Амерички сенатор: Истражити руску активност на „Твитеру“, као што је то урађено на „Фејсбуку“

0

Један од главних демократа у Комитету за обавештајне послове Сената САД, сенатор Марк Ворнер рекао је да би компанија „Твитер“ требало да обелодани анализу скорашње руске активности на својој друштвеној платворми, слично као што је урадила компанија „Фејсбук“.

 Обративши се само дан након што је компанија „Фејсбук“ саопштила да је открила да су највероватније Руси купили хиљаде реклама са политичким порукама на тој платформи, Ворнер је рекао да је то откриће вероватно само почетак и да би „Твитер“ такође требало да истражи проблем.

Америчка компанија Фејсбук је саопштила да је открила изворе повезане са Русијом који су платили 100.000 долара за хиљаде политичких реклама на тој друштвеној мрежи у протекле две године, преноси Би-Би-Си.

Фејсбук је о томе, како је саопштено, обавестио америчке власти које истражују наводну умешаност Русије у председничке изборе у САД 2016. године.

„У склопу проруске кампање, потрошено је 100.000 долара на око 3.000 реклама у периоду од две године, закључно са мајем 2017. године“, саопштила је та друштвена мрежа.

Докази су предати специјалном тужиоцу Роберту Милеру, који надзире истрагу о наводној умешаности Русије у прошлогодишње америчке председничке изборе.

Плаћени огласи су кориснике усмеравали ка 470 налога који су ширили лажне информације или су кршили услове те друштвене мреже.

„Рекламе и налози су се фокусирали на ширење различитих друштвених и политичких порука“, наводи се у саопштењу Фејсбука.

„Ти налози су сада угашени“, изјавио је директор Фејсбука за безбедност Алекс Стамос.

Проруска кампања је откривена у склопу интерне истраге Фејсбука о могућим злоупотребама те друштвене мреже током предизборне кампање у САД.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*