АМЕРИЧКИ СЕНАТОР: Русија нам је конкурент а не непријатељ!

0

ШЕФ ДЕЛЕГАЦИЈЕ КОНГРЕСА САД У МОСКВИ РЕКАО ДА СЕ НАДА „НОВОМ ДАНУ“ У ОДНОСИМА ДВЕ ЗЕМЉЕ

АМЕРИЧКИ сенатор Ричард Шелби, који предводи делегацију Конгреса САД у посети Русији, рекао је данас да се нада „новом дану” у обнови односа између Русије и САД.

Шелби, републиканац из Алабаме, састао се са руским министром спољних послова Сергејом Лавровим у Москви, две недеље уочи планираног састанка председника САД и Русије у Хелсинкију, преноси данас АП.

„Дошли смо овде схватајући да су нам односи напети, али би односи САД и Русије могли бити бољи јер имамо неке заједничке интересе по свету на којима би, надам се, могли заједно да радимо”, рекао је Шелби Лаврову на почетку састанка.

Амерички сенатор је истакао да САД и Русија „јесу такмаци, али не морају бити непријатељи”.

Раније данас, портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да би руски председник Владимир Путин и амерички председник Доналд Трамп могли да се састану тет-а-тет, без својих помоћника, уочи почетка званичног самита 16. јула.

Шелби је изразио наду да ће тај самит бити „почетак, можда, новог дана”.

„Мораћемо да чекамо и видимо како ћемо даље, али признајемо да је свету боље, верујем, ако Русија и САД имају мање тензија”, закључио је амерички сенатор.

Он је нагласио да на Русију треба гледати као на суперсилу.

Лавров је честитао конгресменима предстојећи Дан независности у САД, изразивши „истинску наду да ће ова посета симболизовати обнову односа између два парламента”.

Касније данас, конгресмени треба да се састану са колегама у руском парламенту.

Руске државне новинске агенције навеле су да се амерички конгресмени надају и састанку с Путином, али је Песков рекао да такав састанак није у плану.

Fakti

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*