Амерички сенатор: Русија подржава нови референдум у Шкотској

0

Русија није само вршила утицај на америчке, француске и немачке изборе, већ је „умешана“ и у референдум за одвајање Каталоније од Шпаније, а у овом тренутку подржава нови референдум у Шкотској, изјавио је амерички сенатор Ангус Кинг.

Руски „сајбер агенти“ су активни у Шкотској ради пружања подршке другом референдуму о њеној независности од Велике Британије, изјавио је Ангус Кинг на седници Сената посвећеној „руском мешању“ у председничке изборе у САД.

„Знамо да су Руси били умешани у француске и немачке изборе, а сада сазнајемо да су умешани и у поделу Шпаније… То је комплексна глобална стратегија која не престаје нити ће престати“, наводи политичар.

Како пише новинар „Дејли телеграфа“ Ник Ален, Кинг је од Фејсбука затражио одговор да ли су Руси користили друштвене мреже за распиривање несугласица у Шкотској.

Министар иностраних послова Велике Британије Борис Џонсон изјавио је да „не види доказе руског мешања у британске изборе или референдуме (у Шкотској и за ’брегзит‘)“. Главни спонзор „брегзита“ Арон Бенкс је нагласио да референдум није добио новац од Русије.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*