Амерички вазали са истока и севера Европе преклињу Трампа да не побољшава односе са Русијом

0

ГРУПА америчких сенатора поднела је горњем дому Конгреса САД нацрт закона о новим санкцијама против Русије.

          Један од иницијатора нове ујдурме – сенатор Бен Кадрин – тим поводом је рекао:

          „Предлажемо додатне санкције против Русије за деловање против америчких интереса. Ми смо били атаковани. Нас је атаковала Русија. Око тога нема више спорова”.

          Према његовим речима, санкције ће се тицати физичких лица која Сенат САД сматра одговорним за сајбер-нападе на САД, Украјину Крим. Такође: за наводна кршења људских права и за корупцију.

          „Тим лицима – нагласио је Кардин – биће забрањено да извозе, да користе банкарски систем САД и систем наших државних испорука. Санкције ће се тицати и руског енергетског сектора, свих који учествују у приватизацији руских актива и у куповини сувереног дуга Русије”.

          Да све буде и смешно, Кардин је још изговорио:

          „Санкције ће бити усмерене и против коришћења лажних новости као оружја. Сви који буду одговорни за такве чланке биће лишени доступа банкарском систему САД. Конгрес ће имати право да на списак ставља нове појединце против којих ће важити санкције”.

          Међу иницијаторима је и Џон Мекејн који је изјавио да Конгрес САД санкцијама мора „пресећи деловање Русије у Украјини и у Сирији, независно од позиције Доналда Трампа”.

          Поред демократе Кардина, у припремању нацрта закона учествовао је и републиканац Роберт Менендес.

          Да би њихов нацрт постао закон – морају га прихватити оба дома Конгреса САД, а још и потписати председник САД (вероватно Трамп).

          Паралелно са овом законском инцијативом, у дневном листу Washington Post појавило се писмо 17 европских политичара који су од Трампа затражили да одустане од побољшавања односа са Русијом.

          Потписали су га екс-председник Естоније Томас Хендрик Илвес, бивши председник Румуније Трајан Басеску, екс-председник Летоније Вајра Вике-Фрејберга, одлазећи председник Бугарске  Росен Плевнелијев, бивши шеф шведске дипломатије Карл Билт, плус – други бивши министри спољних послова и одбране Чешке, Пољске и Литваније.

          Оба булумента бивших од Трампа и захтева и моли га да са Русије не скида санкције и да се чува „велике нагодбе” са Москвом поводом Украјине.

          Упозорили су га: „То би подрило поверење у Америку међу њеним савезницима у Европи и свету. Величина Америке није потребна Русији, већ савезницима САД у Европи. Када нас је Америка позивала – ми смо се одазивали. Били смо са вама у Ираку и Авганистану. Преузимали смо ваше ризике, жртвовали своје синове и кћери”.

          Још су на крају завапили: „Позивамо америчке пријатеље да не слабе, већ да јачају трансатлантске везе”.

Факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*