Američki zatvorenici u Srbiji!

0

DVOJICA pritvorenika iz američkog vojnog zatvora u Gvantanamo zalivu na Kubi prebacuju se u Srbiju, saopštio je Stejt department izražavajući zahvalnost Srbiji na „velikodušnoj pomoći“.

„SAD su zahvalne Srbiji što je ponudila humanitarni premeštaj dvojice pritvorenika iz američkog pritvora u Gvantanamo beju na Kubi“, ističe Stejt department.

Američko ministarstvo odbrane je danas objavilo transfer Tadžikistanca Muhamadija Davlatova i jemenskog državljanina Mansura Ahmada Saad al-Dafija, navodi se u saopštenju.

SAD, kako se dodaje, veoma cene velikodušnu pomoć Srbije u trenutku kada SAD nastavljaju sa naporima da zatvore pritvorsku jedinicu u Gvantanamo beju.

„Ovaj značajni humanitarni gest je u skladu sa liderskom ulogom Srbije na globalnoj pozornici“, navodi Stejt department.

Stejt department napominje i da su svaki transfer jednoglasno odobrila ministarstva i agencije američke vlade, a da se Srbija pridružila grupi od 30 zemalja koje su od 2009. godine pružile mogućnost premeštaja za preko 100 pritvorenika.

Američko ministarstvo odbrane navelo je u odvojenom saopštenju da su SAD koordinirale sa vladom Srbije kako bi transfer bio u skladu sa bezbednosnim merama i humanim tretmanom zatvorenika.

Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

*