АМЕРИЧКО ИСТРАЖИВАЊЕ: САД би изгубиле рат против Русије

0

Оружане снаге САД заостају за процесом модернизације снага својих главних противника, не могу адекватно да се одупру изазовима у Европи и Источној Азији и могле би да изгубе потенцијални рат са Кином или Русијом, показује истраживање америчког центра Ранд.

Према тексту извештаја, Русија и Кина тренутно представљају два главна изазова за важне националне интересе Сједињених Америчких Држава. Према мишљењу аутора, могућности ове две земље, које се називају „јаким ривалима“, значајно су порасле и под одређеним околностима Сједињене Америчке Државе би могле да изгубе рат од њих.

У истраживању се напомиње да Пентагон наставља да користи стратегију „два регионална рата“ у планирању, иако би у садашњој ситуацији САД требало да се припреме „за један велики рат“.

„Овај јаз се делом објашњава чињеницом што су данас америчке снаге превелике да би учествовале у једном великом рату и нису способне да одрже корак са модернизацијом својих ривала — великих сила. Сједињене Америчке Државе немају довољно средстава да се носе са главним изазовима у Европи и Источној Азији и нису довољно спремне да добију максималну оперативну корист од многих својих постојећих јединица“, показује истраживање.

„Према проценама овог извештаја оружаних снага, САД би могле под одређеним пробабилистичким претпоставкама да изгубе будућу рат, упркос чињеници да је однос снага Сједињених Америчких Држава и Кине 2,7 према 1, а САД и Русије — 6 према 1“, наводи се у извештају.

 

 

Спутник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*