Америка и Енглеска биће земља ПРОЛЕТЕРСKА

0

Реплика из чувене представе Душка Kовачевића „Радован ИИИ“ могла би да се преточи у реалност, барем тако указују резултати анкете за испитивање јавног мњења у САД и Великој Британији. Режисери социјалистичког бума могла би да буду двојица седокосих левичара: амерички сенатор Берни Сандерс и лидер британских лабуриста Џереми Kорбин. Да ли је њихова победа заиста могућа или представља пусти санак симпатизера социјализма?

Анкета коју је спровела „Тхе Харрис Полл“ открила је да на Сандерса позитивно гледа чак 54 одсто Американаца, док је Kорбин дебело испред актуелне премијерке Британије Терезе Меј и свих конзервативаца. Да ли се Американцима Трамп толико смучио да су спремни да, када за то дође време, своје поверење поклоне једном представнику социјализма који је у САД догматски окарактерисан као нешто лоше? Да ли успон Kорбина међу младим Британцима показује да они не желе да живе под конзервативцима и лажним лабуристима попут Тонија Блера?

Професор Факултета политичких наука Зоран Стојиљковић за „Блиц“ истиче да су Kорбин и Сандерс ипак аутсајдери.

– Тешко да ће људи попут њих двојице освојити власт у предстојећем периоду. Међутим, врло је индикативно да до раста политичке левице долази и у државама неолибералног капитализма, што говори да је концепт глобализације који доминира у последњих 30-40 година довео до енормног раста друштвених неједнакости, те је, поред радничког слоја, почео да угрожава позицију средњих слојева. Сведоци смо масовне појаве да људи живе лошије од својих родитеља. То најбоље илуструје досетка Ивана Kрастева, који је рекао да су студенти 60-их година демонстрирали јер нису хтели да живе у свету својих родитеља, а сада демонстрирају јер желе да живе у таквом свету пошто је овај садашњи далеко гори. Управо је то, уз карактер данашње политике која служи искључиво интересима корпоративног капитала, нешто што је довело да људи попут њих двојице буду политичари са највећим рејтингом – каже Стојиљковић.

Оно што је евидентно јесте да се обојица суочавају са огромним препрекама, почевши од сопствених странака. Сви се сећају како је естаблишмент демократа „избушио“ Сандерса да би Хилари Kлинтон победила на изборима. Саботажа сенатора Вермонта доказана је видео-снимком након ког је у редовима демократа дошло до отказа „одговорних“, на чему се све и завршило. С друге стране, Kорбин се бори са духовима Тонија Блера. Стојиљковић се слаже да је естаблишмент кључни и највећи противник политичара попут Сандерса и Kорбина.

– Постоје интереси владајућих кругова да се статус кво никада не промени. Јер Сандерс и Kорбин су људи који доводе доминантан ред ствари у озбиљно питање. Интерес корпоративног капитала је да дисциплинује политичке елите и да избегне сваки ризик реалних промена. Демократија не успева да управља капитализмом – подвлачи проф. Стојиљковић.

Ипак, каже, нада постоји.

– Читав политички пројекат чије су оличење људи попут Сандерса и Kорбина може да постигне веће резултате ако постане значајан у земљама ЕУ. Оно што је важно јесте да Сандерс и Kорбин нису привукли симпатије само радничке класе, традиционално наклоњене социјализму и популизму, већ и великог броја младих и образованих људи који у садашњем систему немају сигурну животну перспективу.

Фамозних „један одсто“

– Kада се говори о фамозних један одсто светских властодржаца, увек се заборавља кључна ствар. Никада није 99 одсто незадовољних јер да је заиста тако, колико год звучало невероватно, један одсто моћних био би оборен на плећа. Заборавља се да је елита ‘један одсто‘ окружена сервилним медијским послушницима (у већини), професорчићима универзитета, трбухозборцима, доминантном културном индустријом и интересима којима се може купити и подршка оних које зовемо средњим слојем. Владе земаља центара корпоративног капитала постале су његова сервисна служба – истиче Стојиљковић.

Џереми Kорбин, лидер британских лабуриста

– Велики борац против сиромаштва;

– Тражи високо опорезивање богаташа и моћних корпорација;

– Противник приватних финансијских иницијатива;

– Противи се сегрегацији деце на основу способности учења;

– Подржава увођење животне плате као минималног прихода;

– Залаже се за бесплатно здравствено осигурање;

– Сматра да је Тони Блер ратни злочинац;

– Противи се монархији;

– Залаже се за нуклеарно разоружање;

– Противио се НАТО бомбардовању Србије, ратовима у Ираку и Авганистану;

– Заштитник животне средине, нема аутомобил, на посао иде бициклом или метроом.

– Жели да САД буду као Скандинавија;

– Бори се да искорени огромну платежну неједнакост;

– Залаже се за бесплатно здравствено осигурање и студирање;

– У младости протестовао против ЦИА и рата у Вијетнаму;

– Највише новца за кампању добио у донацијама од 28 долара – од најсиромашнијих;

– Противи се ширењу НАТО;

– Подиже свест о глобалном загревању.

 

 

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*