Amerika nezadovoljna Vučićem!

0
SRBIJA VLADA SEDNICA KZN

„Iako im nije baš po volji, sve dok Vučić sprovodi proevropsku politiku, kao i dok ima napretka u dijalogu sa Prištinom, Vašington će sa Srbijom održavati dobre odnose“, tvrdi Obrad Kesić, politički analitičar iz Vašingtona, prenosi „Alo!“.

– Nezahvalno je meriti emocije između SAD i vlasti u Srbiji. Kada je Vojislav Koštunica otišao sa vlasti, ispao je jedan od najvećih neprijatelja američke administracije, dok je prethodno bio pozitivna ličnost kada je zauzeo mesto Slobodana Miloševića. Takođe, bili su oduševljeni Borisom Tadićem kada je trebalo da potisne Koštunicu. Sve dok je Tadić radio ono što su oni očekivali od njega u vezi sa Kosovom i Metohijom, bio je odličan! Ali nisu zadržali takav stav kada je bio poražen na izborima. Čak se nisu ni trudili da mu pomognu – smatra Kesić i dodaje:

– Nema duboke ljubavi između SAD i Srbije. Tu su samo korist i pragmatizam. Sad je situacija takva da Vašington nije najsrećniji kada je reč o premijeru Srbije Aleksandru Vučiću. Ne samo zbog toga što često mora da odgovara na svakodnevne izazove u odnosima sa Hrvatskom, BiH, nego su oni nezadovoljni njegovom prošlošću, još dok je bio član Srpske radikalne stranke. S druge strane, sve dok Vučić sprovodi politiku koja je odana putu da Srbija postane članica EU, kao i dok su zadovoljni napretkom normalizacije odnosa Beograda i Prištine, oni će imati dobre odnose s njim – tvrdi ovaj analitičar.

 

 

 

 

Intermagazin

POSTAVI ODGOVOR

*