Америка објавила економски рат, на потезу Москва и Пекинг

0

Јачање економских санкција против Русије може се тумачити као објава економског рата, због чега је и неопходно реаговати свим методама — и економским и политичким, изјавио је руски премијер Дмитриј Медведев.

„Како год размишљали наши западни партнери, у смислу да смо лоши или да спроводимо лошу политику, поента је једна — ограничавају нашу економију, а то значи да се те мере одражавају на нашу валуту“, истакао је он.

Медведев је рекао да ово није први пут да се Русија сусреће са санкцијама, као и да су се сличне ствари догађале својевремено и са Совјетском Савезом.

„Наша земља је током последњих сто година живела у условима константног санкционог притиска. Због чега се то ради? Како би се Русија изгурала са списка моћних конкурената на међународном тржишту“, оценио је Медведев.

Руски премијер је навео и пример нелојалне конкуренције коју спроводи Америка, а то се пре свега тиче извоза гаса у Европу. „Све је то упаковано у један те исти закон. Упркос томе што је цена америчког гаса далеко виша од тржишне, ове мере служе да се спутају наше могућности“, додао је он.

Медведев је навео и да се сличне протекционистичке мере користе и против Кине, због чега је задатак Москве и Пекинга да се тим мерама супротставе.

спутник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*