Америка очекује јасан одговор од Вучића: НА ЧИЈОЈ ЈЕ СТРАНИ СРБИЈА?

0

Посета српског председника Александра Вучића Вашингтону има принципијелни значај, јер се од њега очекује јасан одговор на питање о приоритетима спољне политике Београда, пише данашњи московски дневник „Kомерсант“.

Лист наводи оцене аналитичара да Београд има све мање могућности да балансира између Запада и Русије. Дневник пише да је Вучићева посета САД прва после његовог ступања на председничку функцију и да у Вашингтону „не крију да ће та посета бити својеврсни моменат истине“.

„У условима сукоба Русије и Запада који не престаје, од Србије, коју САД сматрају кључном државом на Балкану, очекују пре свега јасан одговор на питање на чијој је страни“, пише лист.

„Kомерсант“ наводи, позивајући се на западне дипломатске кругове на Балкану, да кључне теме разговора могу бити испоруке руског наоружања, перспективе дипломатског статуса за руски персонал у Хуманитарном центру у Нишу, као и усаглашавање спољне политике Србије са политиком ЕУ у односу на Русију.

Дневник пише да ту информацију потврђује и одлука америчког Kонгреса да Пентагон редовно извештава о српско-руској војној сарадњи.

Лист пише да је већина српских експерата убеђена да су у садашњим условима могућности Београда да балансира између Русије и Запада све више ограничене.

Председник Србије Александар Вучић, који борави у посети Вашингтону, састаће се данас са потпредседником САД Мајком Пенсом, а разговараће и са председавајућим и копредседавајућим Сенатског поткомитета за Европу, сенаторима Роном Џонсоном и Kрисом Марфијем.

 

 

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*