Америка затвара Kанцеларију за ратне злочине коју је основала Мадлен Олбрајт

0

Током две деценије рада, ГЦЈ је подржавала рад кривичних судова за ратне злочине у Југославији, Руанди, Kамбоџи и Централној Афричкој Републици, истовремено лобирајући за већу подршку САД Међународном крицвичном суду у Хагу

Амерички државни секретар Рекс Тилерсон ослабиће америчку кампању против масовних злочина, затварањем канцеларије која је 20 година радила како би ратни злочинци одговарали, открило је неколико америчких виших званичника.

Тилерсонов кабинет недавно је пребацио Тода Буквалда са позиције специјалног координатора Kанцеларије за глобанлну кривичну правду (ГЦЈ, претходно позната као Kанцеларија за ратне злочине) у Kанцеларију за правне послове Стејт Департмента. Остатак особља ће такође, вероватно, ускоро бити пребачен на нове позиције, сазнаје амерички магазин Форин Полиси.

Затварање Kанцеларије за глобанлну кривичну правду долази у тренутку када Тилерсон покушава да реорганизује Стејт Департмент тако да снага буде концентрисана на приоритете нове администрације, а то су економија и војска. Те промене долазе по цену бројних америчких програма који промовишу људска права, борбу против сиромаштва и слично.

Овакви програми најтеже су погођени буџетским резовима Трампове администрације.

Портпарол Стејт Департмента рекао је да се одиграва одређена реорганизација, али и да се „још увек не зна исход“, односно које ће канцеларије бити затворене, а које не.

ГЦЈ је основала Мадлен Олбрајт 1997. године, тако стварајући позицију амбасадаро за разне злочине, која је требало да нагласи важност супротстављања злочинима у новој америчкој спољној политици.

Током две деценије рада, ГЦЈ је подржавала рад кривичних судова за ратне злочине у Југославији, Руанди, Kамбоџи и Централној Афричкој Републици, истовремено лобирајући за већу подршку САД Међународном крицвичном суду у Хагу.

Експери у САД сматрају да ће Вашингтон затварањем ове канцеларије послати поруку свету да одговорност за ратне злочини више није толико битна, што је нарочито опасно у тренутку када широм света букти неколико крвавих што грађанских, што конвенционалних ратова.

 

 

Њузвик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*