Американци донели документ којим се забрањују сви језици индијанских племена, њихова религија, култура и обичаји

0

На данашњи дан 1883. године федерална влада у САД донела је документ којим се забрањују сви језици индијанских племена, њихова религија, култура и обичаји.

Амерички староседеоци, погрешно названи Индијанци, су народи који су од праисторије настањивали крајеве од арктичке Kанаде и Аљаске до Огњене земље у Чилеу и Аргентини, који се међусобно разликују по језицима, култури и физичком изгледу.

Ово име су добили по Индији јер су досељеници погрешно мислили да се ради о обали Индије, а не о новооткривеном континенту Америци.

Становници САД их у новије време званично више не називају Индијанцима него америчким домороцима односно староседеоцима.

Савремени Индијанци су већином званично хришћани, али се држе и домородачких веровања и обичаја. Око 30.610.387 говори неки од домородачких језика као матерњи, а многи су асимиловани те говоре само енглески, шпански, португалски, француски или холандски.

 

Индијанци данас су за већину Американаца заборављена нација, потиснута у забачена рурална подручја, где живе испод границе сиромаштва.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*