Американци најављују затварање Бондстила?!

1

Представници Савета за националну безбедност САД, Џон Ерат и Бред Беркли упозорили су косовске власти да ће даље инистирање на таксама имати последице.

То укључује и „могуће затварање базе Бондстил“ код Урошевца, пише приштинска ГазетаБлиц.

„Уколико таксе не буду укинуте, уследиће озбиљне последице. Осим забране издавања виза и укидања помоћи сектору безбедности, неодустајање од такси и блокада дијалога могли би навести САД да се повуку из базе Бондстил“, рекао је за приштински дневник ГазетаБлиц неименовани дипломата.

Исти извор је рекао и да у Вашингтону „постоје мишљења да Kосово постаје деструктивно, као и да Србија демонстрира више конструктивности у вези правно обавезујућег споразума, којим би се откључао замрзнути конфликт“, наводи приштински дневник.

Ерат и Беркли, који су се у претходна два дана састали са свим значајнијим политичарима на Kосову, такође су пренели да „представљају глас (америчког председника Доналда) Трампа“.

Двојица америчких званичника, истовремено, сматрају да договор Београда и Приштине треба да буде постигнут до краја године, као и да би неуспех на овом плану за обе стране значио „стагнацију на спољнополитичком и унутрашњем“ плану.

Упозорење америчких званичника уследило је после серије конфузних порука косовских званичника о судбини такси на производе из централне Србије и БиХ.

Б92

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*