Американци наоружавају Украјину, а Русији продужују санкције

Конгрес САД одобрио испоруку одбрамбеног наоружања војсци под контролом Кијева

0

Амерички конгрес удовољио је жељи руководства Украјине да им испоручи „летеће одбрамбено оружје“, па се чека само још потпис председника САД. Власти у Кијеву су се до сада више пута обраћале Западу да им повећа испоруке наоружања. Ових дана је начелник Генералштаба украјинске војске Игор Ромањенко приговорио западним земљама да су Кијеву дале само 600 милиона долара док су Авганистану САД и Европа дали 15 милијарди. Кијев је од Америке добијао униформе, средства за заштиту и војне инструкторе који су обучавали украјинске официре. Додуше, проруске снаге у Донбасу тврде да су и до сада украјинске снаге користиле америчке противтенковске комплексе као и беспилотне летилице.

У време док се интензивно ратовало у Донбасу Американци су се „правдали“ да не могу да дају Украјинцима модерније оружје, јер ће оно врло брзо завршити на страни проруских побуњеника.

Што се тиче обећаног „летећег оружја“ Кијеву, вест није узбудила никога у Москви. Руски генерали сматрају да се на Криму налази довољно ПВО система који могу да неутралишу било који напад украјинских ваздухоплова. Што се тиче одбрамбених система које је тражила украјинска војска, Вашингтон би могао да Кијеву испоручи преносне ПВО системе али сигурно не и скупе ракете.

Интересантно је да је амерички потпредседник Џозеф Бајден са говорнице Савета за међународне односе у Њујорку упозорио власти у Кијеву да пожуре са реализацијом својих обавеза из Минских договора, јер пет европских земаља губи стрпљење и могло би чак и одмах да укину санкције Русији. Бајден је објаснио да ЕУ не гори од жеље да продужи санкције Русији и да он стално притиска Француску, Немачку и Италију да продуже санкције Москви. Бајден је додао и то да сваке недеље проведе неколико сати у телефонским разговорима са руководством у Кијеву.

Службени представник руског министарства спољних послова Марија Захарова прокоментарисала је речи Бајдена око могућег скидања санкција Русији. Захарова сматра да САД не желе да помогну Украјини да изађе из кризе него хоће да задрже притисак на Русију.

Главни проблем председника Порошенка у реализацији Минских договора је што нема довољан број гласова у Врховној ради (парламенту) да би се усвојили документи који би Донбасу гарантовали чак и минималну аутономију.

САНКЦИЈЕ

Конгрес САД је одобрио и продужење санкција поротив Русије на пет година које ће ступити на снагу кад их потпише председник државе. Москви се онемогућује куповина машина и технологије која се може користити у војне сврхе, у земљама чланицама НАТО.

Један од иницијатора закона конгресмен Елиот Енгел каже да ће оне трајати све док се не реализује споразум из Минска и док Кијев не буде имао контролу над источним границама.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*