Американци Радованом уцењивали Србију!

0

“Америка је са Kараџићем имала компромисни договор да га не дирају, о чему је говорио и Ричард Холбрук”, каже Драгомир Анђелковић.

Др Радована Kараџића (71), психијатра и бившег председника Републике Српске, алијас Драгана Дабића издали су Американци, иако су имали договор са њим да га оставе на миру да живи како хоће када је сишао са власти у Републици Српској, открива “Ало!”.

Они су потом, без обзира на то што је Kараџић променио идентитет и постао др Драган Дабић, који је чак држао јавно предавања о америчким фармацутским препаратаима, почели да уцењују Србију да га ухапси и преда Хашком трибуналу.

Аналитичар Драгомор Анђелковић, коментаришући речи Kараџићевог адвоката Горана Петронијевића да су његовог клијента, током бекства, чували и финансирали Американци, о чему је “Ало!” јуче екслузивно писао, каже да др Дабић ни на који начин није крив за ратне злочине у БиХ.

– Американаци су са Kараџићем имали компромисни договор да га не дирају, о чему је говорио и Ричард Холбрук, један од кретора Дејатонског споразума којим је завршен рат у Босни и Херцеговини у новембру 1995. године. Договор је био да се Kараџић повуче са места председника Српске и да тако, после Дејтонског споразума, омогићи Американцима, који су га оптужили и стоје иза те оптужнице, да сачувају част, а са друге стране, да прихвате да га не јуре и ништа не предузимају што би га угрозило. То је била нека врста компромиса међу њима. Kараџићу је тако требало да се омогући да настави мирно да живи. Американци су, међутим, све то изневерили. Они су на крају вршили притисак на Републику Српску и Србију да га ухапсе, али и на самог Kараџића. Да ли су га, у међувремену, финасирали? Па то ме не би чудило! Американци играју врло подмукло и прљаво. С једне стране поштују договор до одређене тачке, с друге су то користили као притисак на Србију да ухапси Kараџића – навео је он.

Његов колега Бранко Радун наводи за “Ало!” да он не може да тврди да је то тачно јер је у питању само изјава Kараџићевог адвоката, али оно што је индикативно је то што је Kараџић имао договор за америчком администрацијом, односно са Холбруком, да се повуче са власти и да неће бити процесуиран.

– То Американци нису испунили. Али су вероватно неке њихове структуре пратиле ситуацију, а део тих структура можда су га и помагале. Нису они то радили зато што су га нешто посебно симпатисали, већ тбог тога што је Kараџић био један од кључних људи да би уопште дошло до дејтоснког споразума – истакао је Радун.

Подсетимо, Петронијевић је изјавио за “Ало!” да га је један амерички новинар питао у Хагу ко је чувао и скривао Kараџића, када се Петронијевић присетио фрапантног случаја да је Kараџић, који је тада као др Драган Дабић држао предавања о употреби витамина и алтернативних средстава превенције, која је плаћала америчка фармацеутска кућа 300 или 400 евра за неколико предавања за редом.

Трифуновић: Холбрук је изиграо Kараџића! Дарко Трифуновић са Факултет безбедности каже за “Ало!” да се често чује са Радованом Kараџићем и да су све то измишљене приче. – Радован Kараџић је имао договор са Холбруком и он га је изиграо. Договор се, у међународним односима, не постиже усмено него на папиру. Да сада има тај папир Kараџић би сада био слободан човек. да су њега чували Американци, Kараџић никада не би завршио у Хагу. Kада иза неког стане Америка никада неће бити процесуиран. Чујем се са њим с времена на време. Он се ментално јако добро држи, али је ложе када је докуемнтација која му је неопходна у питању. Стојим му на располагању за сву документацију која му је неопходна – навео је Трифуновић.

 

 

Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*