Американци веровали да је Русија заувек постала Irrelevant, а она је сада Super relevant

НЕОЧЕКИВАНО СЕ ОТВОРИЛО ПИТАЊЕ: КО ЈЕ, ПОСЛЕ СВЕГА, СТВАРНИ ПОБЕДНИК У ХЛАДНОМ РАТУ?

0

У СВОЈЕ време ми је познаник-Американац – сарадник Карнеги фондације – у Вашингтону рекао да је један од главних показатеља победе Сједињених Држава у Хладном рату то што је Русија постала Irrelevant. Што је изгубила значај у систему међународних односа.

Irrelevant?

Не знам другу земљу – осим Вијетнама некада (само што је иза његових леђа тада стајао Совјетски Савез) – која, као Русија, врши моћан утицај на унутарполитички живот Америке у њеној савременој историји.

А још се у случају Русије не ради – као што је био случај са Вијетнамом – о посредном утицају друге земље и његовом преношењу, већ о непосредном утицају. Чак и на основне америчке моралне вредност, о њиховом кориговању у складу са руским гледањем на стање ствари – како у свету, тако и унутар самих Сједињених Држава.

Ничег сличног није било још од времена такозване Велике конфронтације.

Нико у САД тада није озбиљно примао марксистичко-лењинску идеологију, нико од америчких водећих новинара није радио за кремаљске медије (а сада је Мајкл Бом, који је стално присутан на руским телеканалима још затражио држављанство Русије). У оно време амерички спортисти и филмске звезде нису добијали совјетске пасоше, а водећи холивудски режисери нису снимали филмове о лидерима КПСС.

Ни савезници САД из NATO нису желели да имају посла са СССР идући уз длаку Америци… А после распада СССР – представнике Русије чак нису позивали ни на важне међународне сусрете…

Сарадник Карнеги фондације бо је у праву. Русија је стварно била престала да буде relevant у светској заједници.

А сада је постала – Super relevant.

Наравно, Америка такође има критички важан утицај на унутарполитички живот Русије.

У Државној Думи се аплаудирало Трамповој победи, а грађани Русије, како показују анкете, сматрају избор „народног милијардера“ другим по значају међународним догађајем године (прво место држи рат у Сирији).

Хајде да се подсетимо: коме од бораца се досуђује победа ако се меч заврши нерешено? Наравно: ономе који има мање килограма, који је лакши.

Економија Русије је данас – десетина америчке економије.

Дакле: ко је победио у Хладном рату?

Јуриј КАРАШ, Факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*