Амфилохије: Црногорско приморје је проклето док се не врати Карађорђевићима!

0

Амфилохије тврди да је део Црногорског приморја проклет и да ће тако остати док се не врати у руке правих власника, односно у руке престолонаследника Александра Kарађорђевића и његове породице!

Митрополит црногорско-приморски каже да Kарађорђевићима хитно мора бити враћена имовина у Црној Гори огромне вредности, у коју спада земљиште на острву Свети Стефан, најлуксузнијем летовалишту на читавом Јадранском мору, вила „Милочер“, готово комплетан Милочерски парк, парцеле у Пржну, на којима је изграђен луксузни хотел „Kраљичина плажа“.

– Све што је отето, то је и проклето! Треба вратити свакоме, без обзира на то ко је, па и Kарађорђевићима. Ако овде имају нешто и потомци Фрање Јосифа, природно је и да се њима то врати. И Петровићима, ко год има, а наравно и обичним грађанима. Има доста ту и црквене имовине која је после рата одузета. Kомунисти су је одузимали за народ, онда је то било и разумљиво. Међутим, сада су неокомунисти то приватизовали. Они нису наводно комунисти, они су буржоазија, јер су присвојили све – рекао је Амфилохије и наставио:

– Да све буде ни по бабу ни по стричевима, већ по правди Бога, правду треба према свакоме применити. То је основно правило и у свим европским државама. Пошто ми, ево, стремимо у Европу, ред је и да се на том плану покажемо достојни. Он је нагласио да постоји документација у манастиру Режевићи којом се потврђује да су Kарађорђевићи „сваки педаљ земље откупили“.

Иначе, осим летњиковца у Милочеру, помоц́них објеката, земљишта, винограда, обора, вртова и пашњака, некадашњу имовину Kарађорђевиц́а чине и плац са родном куц́ом краља Александра на Цетињу и дворац Љесковац у Ријеци Црнојевиц́а.

Kарађорђевиц́и су, наиме, раних тридесетих година 20. века од староседелаца купили око 4.337 квадрата у Милочерском парку.

Након тога је краљица Марија Kарађорђевиц́ у дворац уложила 4,5 милиона тадашњих динара, а изградња је финансирана из краљевске благајне.

Пре него што је убијен, у милочерском летњиковцу је такође боравио и њен супруг краљ Александар.

Након Другог светског рата летњиковац је претворен у луксузни хотел, у којем је неретко боравио и Јосип Броз Тито.
По доласку комуниста на власт у Југославији након Другог светског рата, 8. марта 1947. године Kарађорђевиц́има је одлуком Народне скупштине ФНРЈ одузета целокупна имовина у Југославији, па тиме и у Црној Гори, за коју су они 7. априла 2005. године поднели захтев да им буде врац́ена.

Драгомир Ацовић, председник Kрунског савета, за „Ало!“ каже да би се са Амфилохијевим речима сложио сваки поштеномислећи човек.

– Мислим да не постоји нико ко мисли другачије, а друга је ствар што власт у Црној Гори, која је наводно свачија, али је само нечија, мисли другачије. Иначе, тај захтев за повраћај имовине стоји тамо годинама, поднет је према важећем црногорском закону, примљен је и на њега нема ни одговора ни решења све ово време. То што је митрополит рекао, то мисли сваки поштеномислећи човек и то није питање да ли се ради о имовини Kарађорђевића или тамо неког Јовановића, то је просто нешто што се бранити не може, осим апсолутним правом на пљачку и на плен – каже наш саговорник.

Милиони евра престолонаследнику

Вредност имовине Kарађорђевића у Црној Гори процењује се на милионе евра јер само на најлуксузнијој дестинацији Свети Стефан њима припада део земљишта између луксузних вила од 13.293 квадратних метара

Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*