AMFILOHIJE: Ogrešio sam se – Milošević se iskreno borio za srpski narod!

0

Mene je Slobodan zvao iz Haga da mu svedočim. Nisam otišao. Tako mi je tada u crkvi savetovano. Pogrešio sam što nisam otišao, ispričao je arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Amfilohije je u razgovoru za Novosti rekao da mu je krivo što tada nije poslušao svoje srce.

– Nisam otišao, mada mi je srce govorilo da treba da odem. Vreme pokazuje i tek će pokazati da se on, na svoj način, iskreno borio za srpski narod – rekao je Amfilohije.

On je istakao da se o Slobodana Miloševića ogrešio, ali ga je ipak posetio u Hagu pre njegovog tragičnog kraja.
Svaku svoju reč iz govora na opelu premijeru Zoranu Đinđiću u Hramu Svetog Save i danas bi, kako je istakao, potpisao, ali naopaka i falsfikovana tumačenja osporava.

– Kad sam ja poručio ko se noža lati, od noža će i da strada, to je bilo upućeno Zoranovim ubicama. A pripisali su da sam to upravo njemu uputio. Kakav falsifikat i zla namera – istakao je mitropolit i dodao da je tragično doživeo ubistvo premijera Đinđića.

– Posle tog mog govora, jedan moj sabrat mi kaže: ‘Pa ti, čoveče, od njega napravi sveca’ – dodao je mitropolit. – Odgovorio sam: ‘Kazivao sam ono što jeste i kako su mi srce i um nalagali.’

Poznato je i da je mitropolit pred smrt ispovedao patrijarha Pavla, ali malo se zna da ga je pred smrt zbog ispovesti potražio i anentator na Anta Pavelića, Blagoje Jovović.

– Bilo je to krajem 1998. Preda mnom je bio stamen, stabilan čovek, visok kao jablan u poodmaklim godinama. Bio je to nekadašnji mladi oficir Srpske kraljevske garde – ispričao je mitropolit.

– Kaže, doputovao iz Argentine, prvi put u otadžbinu posle uspostavljanja komunističke jugoslovenske vlasti, koju je prezirao. Govorio je da su u proleće on i Milo Krivokapić pucali i ranili Pavelića u Buenos Ajresu.

Blagoje je po povratku u Argentinu umro. Bio sam tamo, posetio sam mu porodicu i grob u Rosariju, kaže mitropolit.

On je ispričao i o svom susretu sa Titovom udovicom, Jovankom Broz, koji se odigrao manje od godinu dana pre njene smrti.

– Dugo smo o svemu, otvoreno, Jovanka i ja, razgovarali. Svi su joj se klanjali dok je bila žena jednog od najmoćnijih ljudi sveta, a kad to više nije bila, ne samo da su je zaboravili, već su činili sve da je ponize, naruže, za sve osude, na kraju i izoluju – rekao je mitropolit.

On je Jovanki Broz nakandno služio pomen, zato što je Jovanka „bila krštena, i ne samo po tome, nego i kao stradalnik, zaslužila je pomen“, istakao je mitropolit Amfilohije.

A na pitanje da li je miris tamjana dopro i do Titovog počivališta mitropolit Amfilohije je rekao:

– Ma, ja sam malo kandilo i prema njemu bacio. Velim: toliko je greha i zla na sebe natovario, pa da ga malo okadim.

Izvor: Večernje Novosti

POSTAVI ODGOVOR

*