AMFILOHIJE U RUSTOVU PORUČIO: Romanovi i Draža mučenički postradali

0

Mitropolit crnogorsko primorski gospodin Amfilohije u besjedi u manastiru Rustovo rekao je da su svi zločini 20. vijeka sabrani u strašnom zločinu nad carskom porodicom Romanov. On je pred vjernim narodom sabranim povodom 100 godina od ubistva Romanovih poručio da su članovi carske ruske loze ne samo ubijeni, već i spaljeni u Ganinskoj jami.

–Danas proslavljamo cara Nikolaja i caricu Aleksandru, Alekseja prestolonaslednika, Olgu, Mariju, Anastasiju i Tatjanu. Otkriveni su samo ostaci od njih, ali oni su zasijali Božjom silom i svjetlošću u Božjem carstvu nebeskom i predstavljaju primjer žrtvene ljubavi za svoj veliki ruski narod, ali za čovječanstvo. Rijetki su u istoriji čovječanstva car i carica koji su se odrekli zemaljske vlasti, kao što se odrekao krune car Nikolaj jer nije htio da nijedna kap krvi bude prolivena zbog njega i njegove vlasti u Rusiji. Ali zato su ga bezbožnici ondašnji, kao što to rade današnji bezbožnici, žrtvovali misleći da će time izbrisati sjećanje na njega i na njegovu žrtvu. Međutim, njihovi tragovi, kao i tragovi svih zločinaca i do njega i poslije njega, do danas, smrde nečovještvom, bogoubistvom i čovjekoubistvom a njihov trag ostaje sve svjetliji, čudesniji i primjer njihove žrtve ostaje primjer za sveukupno čovječanstvo. Njihova žrtva koja je Hristolika kao što je Hristos sebe žrtvovao za život svijeta tako su se car Nikolaj i carica Aleksandra i deca njihova žrtvovali za život i spasenje velike pravoslavne Rusije i svih zemaljskih naroda, na prvom mjestu svih slovenskih naroda“, naglasio je Mitropolit.

On je pomenuo i mučeničku smrt Draže Mihajlovića koji je takođe na današnji dan postradao od iste te bezbožne ideologije i koji je, iako ga danas osporavaju i proglašavaju zločincem, dobio orden i od Trumana i Šarla de Gola.

„Sve su to žrtve koje su se žrtvovale za dobro čovječanstva, za budućnost i svaki napredak na čelu sa Carskim strastoterpacima Nikolajem i Aleksandrom i njihovom djecom kao jaganjci zaklanom za Hrista čija se krv pomješala sa krvlju Golgotskog mučenika – Jagnjeta Božjeg zaklanog za život svijeta“, zaključio je Mitropolit Amfilohije.

Mitropolitov je dodao da je u Rustovu prije desetak godina i podignuta crkva posvećena Svetim carskim mučenicima, kao i spomen kamen kod manastira Dajbabe gdje su u kamenu usklesani njihovi sveti likovi.

„Car Nikolaj u Crnu Goru je dolazio i dok je bio živ. Blagodareći njemu je podignuta crkva Svetoga Vasilija Ostroškoga u Nikšiću i onaj carski most koji vezuje Nikšić – staru Ercegovinu sa Crnom Gorom. Blagodareći njemu 1910. kada je krunisan kralj Nikola Prvi Petrović je položen kamen-temeljac crkvi Svete Trojice između Vladinog doma i Biljarde. Taj kamen temeljac se čuva u Mitropoliji kao i projekat da se hram sagradi iznad Cetinjskog manastira po blagoslovu ondašnjeg Mitropolita crnogorsko-primorskog Gavrila, potonjeg Patrijarha srpskog. On je sasijekao gore onu kamenu stijenu i tu pripremio da se gradi hram Božije ljubavi, hram Svete Trojice-pojasnio je mitropolit.

Gospodin Amfilohije je podjsetio da je i od sadašnje vlasti, predsjednika države, predsjednika Vlade Crne Gore, traži i dalje da ispunimo zavještanje kralja Nikole Prvog jer na kamenu piše Ovaj hram se podiže za vrijeme kralja Nikole Petrovića podiže ga avgusta mjeseca 1910. godine car Nikolaj Romanov. Mitropolit crnogorsko-primorski je rekao da će taj kamen temeljac biti ugrađen u hram Svete Trojice iznad Cetinjskog manastira i da će se u njemu, ako Bog da, smjestiti tri velike svetinje koje su takođe preko carske porodice Romanov stigle do nas.

Ruka Sv. Jovana Krstitelja, čestica Časnog Krsta Gospodnjeg i ikona Presvete Bogorodice Filermose, Marija Fjodorovna poklonila je kralju Aleksandru Karađorđeviću, velikom dobrotvoru koji je primio stotine hiljada najuglednijih Rusa toga vremena i preko 30 episkopa Ruske zagranične crkve na čelu sa Antonijem Hrapovickim Mitropolitom kijevskim – kandidatom za moskovskog Patrijarha 1918. prognanih od boljševika. Nažalost i kralj Aleksandar mučenički je postradao.

-Ubijen je u Francuskoj. Prva žrtva nacifašizma evropskog i totalitarizma a u isto vrijeme i on je žrtva boljševička, jer su zamjerili što je primio veliki broj prognanih Rusa. To je bila njegova krivica kao i to što je objedinjavao Balkan i sagradio Jugoslaviju koja se raspala na pet-šest kolonija -, kazao je vladika.

IN4S

POSTAVI ODGOVOR

*