Амфилохије: Враџбине су кад Брнабићку поставиш за премијера

0

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије наставља са провокацијама.

Изјаву митрополита црногорско-приморског на рачун председника Србије Александра Вучића да ће издати Kосово и Метохију жестоко су оптужили српски званичници.

Иако је председник Србије Александар Вучић рекао да се неће засад оглашавати поводом Амфилохијевих напада, митрополит црногорско-приморски не одустаје, већ поново провоцира.

Након што је генерални секретар Председништва Србије Никола Селаковић рекао да се митрополит бави враџбинама и нечим што није дух православља, Амфилохије је поручио да се намеће питање ко се бави враџбинама он или председник Србије Александар Вучић.

“Ако је Вучић први пут у историји српског народа поставио једну такву особу за премијера да наводно буде углед српских мајки и сестара, то су враџбине, а не оно што говори митрополит и што је говорио још од 1981. године, када је упућен први апел, када је спаљена Пећка патријаршија. Тај апел су покренули владика данашњи умировљени Атанасије Јевтић и садашњи митрополит Амфилохије у оно време када је на колац набијен Ђорђије Мартиновић, када је спаљена Пећка патријаршија и када су силоване монахиње на Kосову. И када је убијен Милинчић у Самодрежи, а замало и његова мајка. Мученица и изгнаница сада живи у Београду без хљеба. Е, то би требало да помену и Вучић и Селаковић“, рекао је за подгорички “Дан“ митрополит Амфилохије и додао да га чуди Селаковићева изјава и прича коју је испричао.

Митрополит је нагласио да су они још 1981. године почели да бране Пећку патријаршију и Kосово, због чега су се и тада неки љутили.

“Да су нас онда послушали, не би се догодило оно што се догодило 1988. године и 1989. године, то насиље. Према томе, нека та господа мало смање своје приче и нека не траже сада у ово вријеме од угледних људи у Србији некакав дијалог. Kакав дијалог? Ако је њега народ изабрао за председника Србије, онда је он на себе преузео одговорност. Не може је са себе скинути и пренијети је на било кога другог, што он очито и покушава“, рекао је митрополит Амфилохије.

Он је нагласио да се не може тражити решење за Kосово од оних који су нас бомбардовали и прогнали народ са Kосова и Метохије, јер би они требало да се покају, а не да их слушамо.

“Вучић на један безуман начин данас тражи решење за будућност Kосова од оних који су извршили насиље на Kосову и Метохији, које је горе и од данашњег насиља тамо, горе и од оног за времена султана Мурата. Такви који су бомбардовали и прогнали народ са Kосова и Метохије, извршили такве злочине, они би требало да се покају, а не да их ми слушамо”, истакао је митрополит Амфилохије.

Он сматра да то могу да чине само безумни људи.

“Надам се да Вучић не спада у такве, као ни они које је данас изабрала Србија и који су на њеном челу”, истакао је митрополит црногорско-приморски.

Он је објаснио да је 2013. године одржао опело Ивици Дачићу, који је тада био председник Владе Србије, а не Вучићу.

“И он је сада, каже, васкрсао. Ја сам му одговорио да ћемо видети. Хвала Дачићу, јер када сам био у Буенос Ајресу он је дошао у нашу саборну цркву и тамо је био наш гост”, казао је митрополит Амфилохије.

 

 

Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*