Амфилохије: За Црну Гору, најопасније дроге оне идеолошке природе

0

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије оцијенио је да је у Црној Гори, теже него било гдје друго у Европи, сачувати мир и слогу, јер су подјеле постале дио званичног црногорског државног пројекта.

– Свуда је тешко чувати тај прави мир и братску слогу, но, бојати се, у Црној Гори теже него било гдје друго у Европи. Подјеле у нашем народу, не само што јесу копије оних старих, племенских, династичких, етатистичких, партијских, него заиста носе у себи и ”нову коб” јединствену у Европи. Постале су и националистичке, језичке, културне, псеудоцрквене, утемељене на ратном и поратном братоубилаштву и оцеубилаштву (убиству небеског и земног очинства). Ни мањег ”народца” ни већих и опаснијих подјела и диоба, поставши званични црногорски државни пројекат! Никакво чудо што, братоубилаштвом и оцеубилаштвом, помрачена свијест и савјест брата од исте мајке рођеног, проглашава за небрата, вјековног пријатеља за непријатеља, вјековног непријатеља – за пријатеља и спаситеља, казао је митрополит Амфилохије у интервју за „Слободу“.

Он је указао да су, за Црну Гору, најопасније дроге оне идеолошке природе.

Једна од њих код нас у Црној Гори јесте дрога монтенегринства која врхуни у најновијој законској обавези о полагању црногорског језика код непостојећих учитеља, код оних који ни сами не знају у чему се састоји, каква је граматика и азбука тог језика, који су од мајке и учитеља учили друге језике, навео је митрополит црногорско-приморски.

Према његовим ријечима, док је Цркве Божје у овом народу могу бити, као што и јесу, угрожени историјски темељи његове душе, али не и разорени.

Бијег од коријена, бијег је од Бога, почетка и краја свега, а онда је и бијег од човјека, и истинске човјечне, богочовјечне љубави. Ако је у томе ”нова вриједност” Црне Горе, онда се та вриједност састоји у бјекству од праве Црне Горе, казао је митрополит Амфилохије.

 

 

 

in4s.net

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*