Amfilohije: Zamalo da budem predsednik Crne Gore

0

Amfilohije je mogao da bude predsednik Crne Gore! Kako kaže sam mitropolit crnogorsko-primorski, njegova sudbina je mogla da krene sasvim drugim smerom da je te 1956. godine prihvatio ponudu Komunističke partije

– Sećam se, tada je Blaža Jovanović tražio od partije i komiteta u Kolašinu da se tom Ristu Radoviću (Amfilohijevo svetovno ime) da najbolja stipendija, ali ja je nisam primio. Možda je i trebalo, bio bih bar sekretar komiteta, možda bih jednog dana postao i predsednik Crne Gore da sam krenuo putem politike, ali nisam i eto, sve je bilo drugačije – ispričao je Amfilohije za „Srpsku TV“.

O tome kako je krenuo putem na kojem se i danas nalazi, mitropolit Amfilohije kaže:

– Svi su mi, izgleda, priželjkivali drugu sudbinu, ali nekako, čini mi se, i Sveti Vasilije, i Bog, onda i ja, ruku na srce, hteli smo ovu. I krenuh tim putem. I trudim se, a hteo bih da najviše odgovaram i da imam strah od Boga i od ćivota Svetog Petra Cetinjskog, ovi drugi mogu da se plaše i da ugađaju i ovome i onome, a ja kada odem sa Cetinja kažem: „Sveti Petre, spasavaj i prosvetli“, a kad se vratim, uvek moram da mu podnesem izveštaj, on je za mene jedini vladar i gospodar i od onih koji su bili do sada i od onih koji su sada i koji će biti, a sve poštujem i sve volim i za sve se molim. Naročito se molim da se krste – završio je Amfilohije.

Đed je rekao: „Biće pop“

– Moja majka me odnela kada sam još bio u njenoj utrobi do ćivota Svetog Vasilija i kad se vratila kući, moj đed, koji je mnogo voleo što je ona rodila mnogo dece, rekao je: „Nevesta, ako to što nosiš pod srcem bude muško, to će biti moj pop“ – prisetio se mitropolit Amfilohije.
Alo

POSTAVI ODGOVOR

*