АНА БРНАБИЋ: СРБИЈА НИЈЕ БИЛА ОВОЛИKО БОГАТА У ПОСЛЕДЊИХ 10 ГОДИНА!

0

Раст бруто домаћег производа у прва три месеца ове године највећи је у последњој деценији, изјавила је председница Владе, Ана Брнабић.

Очекивани раст бруто домаћег производа у првом кварталу 2018, према управо завршеним проценама, износи 4,5 одсто и значајно је већи од пројектованог раста који је за овај период износио 3,9 одсто. Раст српске привреде за прва три месеца значајно је већи од просечног раста у региону и у Европској унији, саопштила је владина Kанцеларија за сарадњу с медијима.

“Ово је највиши забележени квартални раст БДП-а у последњих 10 година и представља резултат реформи које је започела претходна и наставила ова Влада“, истакла је председница Владе Србије, Ана Брнабић.

Показали смо да тимским радом и посвећеношћу свих чланова Владе можемо остварити пројектовани раст БДП-а који нам омогућава отварање нових радних места и веће плате и пензије. Јака економија значи јаку Србију, нагласила је Брнабић, и додала да је овај резултат посебно важан јер даје перспективу младима.

“Једнако важно као стопа раста је и чиљеница да се мења модел привредног раста. Уместо задуживања и потрошње, који су пре 10 година били основни покретачи српске економије, раст се сада заснива на одрживим изворима, првенствено на производњи, инвестицијама и иновацијама”, рекла је премијерка Брнабић.

Влада је у буџету за 2018. годину издвојила 128 милијарди динара за инвестиције у капиталне пројекте. Планирани пројекти започети су на време, па је извршење буџета за инвестиције у капиталне пројекте веће за 2,8 одсто од планираног у првом кварталу, наводи се у саопштењу.

У првом кварталу настављен је раст извоза роба за више од 10 одсто, док је повећан увоз машина и материјала за производњу, што прати раст прерађивачке индустрије.

Раст извоза услуга од скоро 20 одсто у прва два месеца ове године показатељ је да економија Србије постаје све више базирана на знању. Само код пословних и ИKТ услуга забележен је суфицит у размени услуга са иностранством од око 200 милиона евра.

Б 92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*