Ana Pavlova – Legenda ruskog baleta

0

Ana Matvejevna Pavlova (rus. Ánna Matvéevna Pávlova), takođe poznata kao Ana Pavlovna Pavlova (rus. Ánna Pávlovna Pávlova), 31. januar/12. februar 1881 — 23. januar 1931) je bila vrhunska ruska igračica klasičnog baleta.

Biografija

 Ana Pavlova kao Labud

Ana Pavlova se učila baletu u rodnom Sankt Peterburgu, gde se 1899. priključila ansamblu Marijinskog teatra. Igrala je uloge u baletima Krcko oraščićRejmondaŽizelaBajaderaŠopenijada i Egipatske noći, između ostalih.

Gostovanja tokom 1908. učinila su Pavlovu poznatu širom Evrope. Kada je Sergej Djagiljev 1909. osnovao „Ruski balet“ (Les Ballets Russes) u Parizu, glavne uloge u njemu su igrali Vaclav Fomič Nižinski i Ana Pavlova. Ova trupa je bila jedna od najpoznatijih i najuspešnijih baletskih trupa svoga vremena.

Od 1910. stalno se nastanila u Londonu. Sopstvenu trupu je oformila 1911. i sa njome gostovala na svim kontinentima.

Umrla je od zapaljenja plućne maramice 23. januara 1931, tokom svoje oproštajne turneje, i par dana pre svoga 50-og rođendana, u Hagu. Urna sa njenim pepelom je bila položena na groblje u Londonu, a 2001. je premeštena u Moskvu shodno Aninom zaveštanju.

Značaj

Pavlova je zauvek promenila sliku idealne balerine. Tokom 1890-ih, balerine u teatru Marinski su bile jaki tehničari, što je obično zahtevalo da imaju snažna, mišićava tela. Pavlova je bila vitka, lagana i izgledala je krhko, što je bio idealan izgled za romantične uloge poput Žizele. Koristila je parče tvrde kože u svojim baletskim patikama da bi olakšala ples na vrhovima prstiju, što je kasnije postala praksa u baletu.

Mihail Fokin je za nju, 1907, inscenirao poznatu solo-scenu Umirući labud, na muziku Kamija Sen Sana.

Zanimljivosti

  • Poslednja želja za života joj je bila da zagrli svoj kostim iz Umirućeg labuda. Po baletskoj tradiciji, predstava na kojoj je trebalo da učestvuje je održana, ali je reflektor obasjavao prazno mesto na sceni gde je ona trebalo da igra.
  • Omiljena poslastica u Australiji i na Novom Zelandu je veoma kalorična torta sa šlagom, pod imenom „Pavlova“. Torta je dobila ime po tome što je po hranljivosti u oštrom kontrastu sa vitkim stasom nekadašnje balerine.

Izvor: Vikipedia

POSTAVI ODGOVOR

*