Аналитичари: Океј „Мигови“, ал зашто тенкови?

0

Војни аналитичари слажу се у оцени да је набавка авиона Миг-29 из Русије најбоље решење за спас српске ловачке авијације

Они, међутим, сматрају да је потпуно необјашњиво због чега ће бити набављено и по 30 тенкова Т-72 и оклопних аутомобила БРДМ-2, јер Војска Србије има таква и знатно боља средства у употреби и то у великом броју.

Војни аналитичар и некадашњи помоћник министра одбране Бојан Димитријевић оценио је да је набавка шест ловаца Миг-29 неспорна и поздравио ту одлуку као значајан допринос за Ратно ваздухопловство, али је додао да га је потпуно изненадила информација о набавци оклопне технике, конкретно тенкова Т-72 и извиђачких оклопних аутомобила БРДМ-2.

„Та средства су у нашој војсци у употреби од раније, а већина је повучена још 2006. године када су проглашена неперспективним. Тако да ми није јасно да ли је то део неког ширег аранжмана или премијер Србије није добио праву информацију о томе за шта би та средства могла да се користе“, рекао је Димитријевић агенцији Бета.

Он је оценио да нарочито БРДМ-2 није неопходан јер то возило нема могућност за транспорт војника већ једино можда може бити употребљено у патролирању на граници према Бугарској и Македонији или, евентуално, у мировним мисијама.

„Поздрављам набавку авиона али сам увек више за набавку хеликоптера, с обзиром да се у протеклим деценијама показало да нам тога мањка“, рекао је он.

Војни аналитичар Александар Радић оценио је да је набавка авиона Миг-29 потпуно разумљива и сврсисходна идеја, јер је постојећим авионима тог типа у Србији ресурс при крају и мораће да иду на ремонт, након чега би Србија остала без одбране ваздушног простора.

„Додуше, то не би био преседан јер смо због кризе око акумулатора већ имали ситуацију у којој није одржавано ловачко дежурство. Тада је то држава решила тако што је уложила велики напор да се то не објави у медијима а сада је то урађено на много бољи начин овом набавком“, рекао је Радић.

Говорећи о најавама да ће у Србију доћи и по 30 тенкова Т-72 и возила БРДМ-2, Радић је рекао да му се чини да се до те одлуке вероватно стигло тако што је Русија видела чега има „у вишку“ па одлучила да Србији донира средства са те листе.

„Возило БРДМ-2 се показало ефикасним на Kосову и Метохији али ВС има тих средстава и већи део је у резерви јер је вишак… За тенк је још чудније јер ми имамо много бољи тенк М-84, док од преосталих Т-72 користимо само једну чету од 13 комада у Четвртој бригади“, рекао је Радић.

Он је указао да Србија са четири тенковска батаљона тенкова М-84 и Т-72 има далеко више оруђа не само од земаља у окружењу него и од неких великих и јаких држава, попут Француске.

„Поклону се у зубе не гледа али без више информација шта се жели са тим возилима не можемо доносити неки суд. Тенк Т-72 је инферионрији од југословенског М-84, који је и настао тако што је на тенку Т-72 изведена обухватна модернизација, пре свега у систему за управљање ватром и на мотору“, рекао је Радић.

Он је оценио да је можда било боље да се од донатора тражило нешто из домена артиљеријско-ракетне технике. ;

Војска Србије у употреби има укупно четири тенковска батаљона са по 53 тенка. Сви тенкови, осим једне чете од 13 тенкова Т-72, су типа М-84. Одређени број тенкова М-84 налази се и у ремонтној резерви и на полигону Пасуљанске ливаде, односно у центру за обуку Kопнене војске.

У резерви се налази и 40-ак тенкова Т-72 и око 280 старијих тенкова Т-55.

Возила БРДМ-2 је некадашња Југословенска народна армија набављала од 1968. до 1985. године и за потребе војске набављено је око 280 возила.

Данас се тај оклопни извиђачки аутомобил користи у извиђачким четама командних батаљона Kопнене војске (KоВ) и у свим тенковским и механизованим батаљонима KоВ. Више од половине тих возила, чија производња је обустављена 1989. године, налази се у резерви.

 

 

 

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*