Аналитичари осуђују најављене казне из Брисела: Санкције Додику гурају Српску Русији

0

Евентуално увођење санкција Европске уније према председнику РС Милораду Додику трајно би затворило врата европским интеграцијама БиХ.
То за „ЕуроБлиц“ тврде домаћи политички аналитичари, коментаришући незваничне најаве из Брисела да би ЕУ најкасније за два месеца требало да се придружи санкцијама које су против Милорада Додика почетком ове године одредиле САД.

Истичући да би у случају санкција Брисела према изабраном председнику РС највећи број Срба с ове стране Дрине дефинитивно „прецртао“ Европу и приклонио се што ближим односима с Русијом, политички аналитичар Цвијетин Миливојевић сматра да до тога, према његовом мишљењу, ипак неће доћи.
Ако Брисел којим случајем одлучи да следи Вашингтон и уведе санкције против Додика, то би онда значило да неко у европској администрацији заиста не жели да БиХ икад постане чланицом Уније. Могуће је да постоје и такви, пре свега у Немачкој, Холандији и Великој Британији, али верујем да остатак Европе зна да би то значило дефинитивни прелазак Срба из РС на руску страну и затварање врата европским интеграцијама БиХ на неодређено време – каже Миливојевић.

Он додаје да после недавне одлуке Суда БиХ да одбаци оптужнице против одговорних за организацију референдума о Дану РС не постоји ниједан оправдани разлог ни за санкције САД према председнику Српске.

– Ако је Вашингтон почетком ове године увео санкције против Додика због организације референдума, какав изговор могу да нађу за њихово задржавање ако је Суд БиХ одбацио наводну кривичну одговорност било кога из РС? Санкције Додику биле би контрапродуктивне и верујем да многи у ЕУ размишљају на тај начин – каже Миливојевић.

Продубљивање кризе

Професор Факултета политичких наука у Бањалуци Радомир Нешковић сматра да би евентуално увођење санкција ЕУ против Додика озбиљно угрозило стабилност не само РС, већ и целе дејтонске БиХ.

– То би било најгора могућа опција не само за Додика, већ и за целу РС и БиХ. Надам се да до тога неће доћи, јер би то значило само даље продубљивање политичке кризе у којој се ова земља налази – каже Нешковић.

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*