Аналитичари сагласни: Јеремићева странка би могла да затресе Србију!

0

Вук Јеремић, бивши опозициони председнички кандидат, саопштио је да ће на јесен формирати политичку странку а аналитичари су сагласни да она има потенцијала да направи значајан утицај.

„Интензивно радимо на организацији на свим нивоима“, рекао је Јеремић зза РТВ, додајући да ће његова странка тежити да помири грађанску и националну струју.

Такође је истакао да би опозиција требало да на следећим изборима наступи јединствено, мислећи на београдске изборе 2018. године.

Јеремић није био доступан за коментар, али је Бојан Kлачар, директор Центра за слободне изборе и демократију (ЦЕСИД) рекао за БИРН да би Јеремићева партија, заједно са покретом другог председничког кандидата Саше Јанковића, могла да измени изглед политичке сцене у Србији.

„Њихов настанак значи да ћемо у скорој будућности имати двојицу значајних политичких играча“, поручио је Kлачар.

Он, ипак, сматра у да ће Јеремић морати да наступи у коалицији, с обзиром на слаб резултат на председничким изборима. Јеремић је освојио 5,66 одсто гласова на изборима 2. априла, када је садашњи председник Александар вучић победио, одневши 55,08 одсто.

Током кампање, Јеремић је критиковао Вучића и његову политику, али се и истицао у националистичкој реторици, пре свега по питању односа са Албанцима.
Заклео се да неће признати независност Kосова које је прогласило независност 2008. године, већ пронаћи „одрживо решење“, заговарајући ближе односе са Русијом, ЕУ, Kином и САД. Фаворизујући тренутну војно неутралну опредељност, он је такође искључио могућност да Србија постане чланица НАТО.

Бобан Стојановић са Факултета политичких наука сагласан је да Јермеић има потенцијала да постане веома озбиљан политички фqактор, али верује да коалиција са Сашом Јанковићем, бившим заштитником грађана, не може донети ништа добро ниједном од њих.

„То би произвело контра ефекат, јер Јанковићеви гласачи сигурно не би подржали коалицију са Јеремићем“, рекао је Стојановић за БИРН, додајући да су гласачи скоро свих опозиционих партија против таквог савеза.

Он је подвукао да је Јеремићева снага у могућности да обједини и гласаче либералних и десничарских партија, па можда чак и разочаране гласаче Вучићеве Српске напредне странке.

„Његова политика има потенцијала у будућности. Он није особа која ће се до бескраја борити да прескочи праг цензуса“, рекао је Стојановић, алудирајући на границу неопходну за улазак у парламент.

 

 

Курир

 

 

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*