Аналитичари: Вучић узурпира премијерску функцију у кампањи

0

Политиколог Душко Радосављевић изјавио је да кандидат владајуће коалиције за председника Србије, српски премијер Александар Вучић водећи кампању „узурпира“ место председника Владе.

– Он се јавности обраћа као председник Владе и кроз ове изборе нам открива шта ће радити влада коју он неће водити. Већ види себе као изабраног председника и утиче предоминантно на политичку сцену, тако што ће радити исто што и Борис Тадић – преко позиције слабог председника владе, а објективно контролишућу већину у парламенту наметаће политичку агенду. То је прича политичке злоупотребе – рекао је Радосављевић за портал „Аутономија“.

Према његовим речима, било би добро да председник Владе каже како то да иде на слабију политичку позицију, а мисли да ће унапредити реформе у Србији и како ће сва обећања ставити у програм владе којој он неће бити на челу.

Политички аналитичар Бобан Стојановић оценио је да се Вучић кандидовао за председника Србије због тога што је увидео да је постојала огромна шанса да актуелни председник Србије Томислав Николић или било који други кандидат Српске напредне странке изгуби изборе.

– Он то, с обзиром на свој рејтинг и рејтинг странке, није смео да дозволи. Између осталог, јер би неки опозициони будући председник добио огромну медијску моћ, што би свакако уздрмало саму Вучићеву власт – оценио је Стојановић.

Према његовим речима, уколико победи, за Вучића прелазак са премијерске на председничку позицију неће представљати велики проблем, с обзиром на то да ће кроз утицај у странци који има дефинитивно остати особа која ће креирати и водити политику Владе Србије.

– Неинституционално и неуставно, али слично као што је Тадић радио у свом другом мандату. Kроз утицај који има у партији контролисаће посланике, министре и будућег премијера. Према томе, њему то неће одузети моћ коју има и само ће опет у потпуности урушити политички систем и политичке институције јер ће неформално сва моћ бити у његовим рукама – оценио је Стојановић.

 

 

 

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*