Анђелковић: ‘Идентитетски геноцид’ према Србима у Црној Гори

У Црној Гори Срби су противно свим европским конвенцијама, незаступљени у државној управи и то јесте врста "идентитетског геноцида", са циљем да се Срби затру, изјавио је аналитичар Драгомир Анђелковић.

0

„(Ненад) Поповић је указао на ту чињеницу и изазвао хистеричну реакцију ДПС-овог режима“, рекао је Анђелковић реагујући на критику коју је Демократска партија социјалиста Црне Горе упутила председнику Српске народне партије Ненаду Поповићу због изјаве да оно што је Павелићев режим радио Србима у Хрватској, сада то ради режим Мила Ђукановића у Црној Гори.

Анђелковић каже да је то што је Поповић рекао потпуно тачно, јер у Црној Гори Срби су, противно свим европским конвенцијама, незаступљени у државној управи, те, на пример, Срба у државној безбедности Црне Горе уопште нема, у полицији их има мање од три одсто, а истиче да, према европским стандардима, национална заједница треба да буде заступљена пропорционално свом учешћу или приближно томе, а декларисаних Срба има 30 одсто.

„У државним централним органима нема их више од три одсто, а на локалном нивоу седам, осам одсто. Такво стање јесте једна врста идентитетског геноцида, циљ је да се Срби затру, да не могу људи да обезбеде егзистенцију, ако се декларишу као Срби, одузима им се право на учење националне историје, језика, све оно што по европским нормама мора да се допусти“, рекао је Анђелковић.

Каже да је Поповић указао на ту чињеницу и изазвао „хистеричну реакцију ДПС-овог режима“, јер се, како сматра, тај режим плаши интернационализације српског питања.

„Плаши се да се сада, када се мења власт у Америци и када више немају подршку Беле куће, а јасно је да већ дуже време немају ни подршку Берлина, сва та питања, која су потпуно антиевропска, нађу пред Конгресом у Вашингтону, пред немачким парламентом, институцијама ЕУ, јер у том случају, пада читава прича о демократској Црној Гори, а отвара се прича о диктаторском, криминалном режиму који читав регион вуче у пропаст“, наглашава Анђелковић.

Према његовом мишљењу, управо тога се боји председник ДПС-а Мило Ђукановић и зато „хистерично реагује и почиње напад на Ненада Поповића“, а паралелно се, каже Анђелковић, одвијају напади и на Кустурицу, Додика…

„Српски непријатељи, они који желе да Србија буде слаба и њен народ подељен, сада схватају да губе подршку на западу и прелазе у последњу офанзиву са циљем да своју позицију некако спасе и зато тако хистерично реагују“, рекао је Анђелковић.

Демократска партија социјалиста Црне Горе критиковала је председника Српске народне партије Ненада Поповића због изјаве да оно што је Павелићев режим радио Србима у Хрватској, сада то ради режим Мила Ђукановића у Црној Гори.

ДПС, у саопштењу медијима, наводи да се Поповић, за кога каже да је познатији као руски богаташ и руски експонент у Србији, већ неко време „окомио на Црну Гору“, те да је „све гласнији“ и „безочнији“ откако Москва не гледа благонаклоно на скоро чланство Црне Горе у НАТО.

ТАНЈУГ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*