У македонском конфликту премијер и тек што није председник Александар Вучић јасно је ставио до знања да је на страни бившег премијера Македоније Николе Груевског. Није ни чудо: слути да би могао да се нађе у сличној ситуацији, да на изборима једном изгуби неку власт, и зато стално унапред прави себи алиби зашто је неће тек тако дати, јер би то тобоже било погубно по Србију.

Епитети које користе Вучић и Груевски за политичке противнике су исти: „Страни плаћеници“ и „издајници“ који зарад сопстевних, или неких мрачних интереса својих налогодаваца, подривају сопстевну државу и зато их у томе по сваку цену треба спречити.

Груевски је показао да може да изведе „народ“ да упадне у парламент; Вучић за сада само прети да ми могао, само када би хтео, да изведе „100- 150.000″ људи на улице ако би се осетио угроженим; ВМРО-ДПМНЕ је македонски пандан Есенесу, клептократска организација која контролише полицију, правосудни систем и медије и која је власт пренела на једног човека.

Вучић се као и Груевски згражава над тим да се власт осваја на улицама, али му је сасвим нормално да се власт брани на улицама.

ВМРО-ДПМНЕ јесте из ванредних, више пута одлаганих, превремних избора изашао као најјача странка, али потом Груевски није успео да пронађе већину за формирање владе. То је учинио лидер социјалдемократа Зоран Заев са албанским партијама. Ствар је веома једноставна: Заев има парламентарну већину да формира владу, али му председник Македоније Ђорђе Иванов, који је послушник Груевског, месецима не да мандат да то учини. Сва она баљезгања о „албанизацији“, „федерализацији“, „цепању“ Македоније су бесмислица – били су избори, постоји већина за формирање Владе и то је то. Албанци су пуноправни грађани Македоније. Ако нова Влада са новом парламентарном већином одлучи да албански поред македонског буде званични језик на читавој територији Македоније и ако већина грађана Македоније тиме не буде задовољна, онда ће да изгуби власт на следећим изборима. ВМРО-ДПМНЕ распиривањем национализма ризикује грађански рат не би ли остао на власти, због бојазни Груевског и екипе око њега да би због силних злоупотреба власти могли да заврше у затвору.

ТВ Пинк се у специјалном програму о Македонији сладострасно наслађивао извештавајући о „шиптарском плаћенику“ Заеву, о „шиптарској завери“, „шиптарском рату“, о почетку спровођења сценариа о стварању „Велике Албаније“.

„Заев је спреман да им да пуно, не размишљајући о будућности државе. Албански сепаратизам је добио крила пуштањем Рамуша Харадинаја на слободу. Они су спремни и на рат, а македонски народ, као ниједан други у свету, не жели да гледа како му држава пропада. Ако се допусти да Албанци ломе ствари, сломиће се и Македонија“, зборио је тако аналитачар Драгомир Анђелковић. А стручњак за безбедност Срђан Перишић је рекао да су Албанци кренули у стварање треће албанске државе, а имају подржку Запада и НАТО-а, јер се иначе не би ни усудили на такав корак.

У тренутној ситуацији Запад се залаже да се поштује изборна воља грађана Македоније и најоштрије осуђује Груевског. Вучић се мало заиграо подржавајући га и ту ће убрзо да уследи корекција курса. Јер, као што су ЕУ и САД раније давали подршку Груевском због неких других разлога, тако ће Вучић упркос свим унутрашњеполитичким свињаријама уживати њихову подршку све док спроводи регионалну и економску политику према укусу Запада. Док Вучићу власт не буде угрожена, он се неће замерати Западу. То је српски сценарио.

ВРЕМЕ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*